1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Porin sisäilmapomo: Tuli takapuolen alla, varaa vain hätätöihin

Sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Mikko Viitala sanoo, etteivät Porin koulujen ja päiväkotien sisäilmasta tehdyt raportit poikkea toisistaan, vaan toinen vain kirjoitettiin lievempään muotoon. Hänen mielestään poliitikkojen on otettava vastuu asian laittamisesta kuntoon.

Kotimaan uutiset
Kaarisillan koulu
Karri Laihonen / Yle

Porin sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Mikko Viitala toivoo poliitikoilta vakavampaa suhtautumista sisäilmaongelmiin.

Syksyllä tuli julkisuuteen sisäilmatyöryhmän raportti, joka oli kaupungin lautakuntakäsittelyssä merkitty salaiseksi. Raportissa todettiin vakavia sisäilmaongelmia useissa kouluissa. Myöhemmin julkaistiin kaupungin toinen sisäilmaraportti, jossa asiat ilmaistiin toisin.

– Toisessa eli sisäilmatyöryhmän tekemässä raportissa asiat kerrottiin niin kuin ne ovat ja toisessa [teknisen palvelukeskuksen sivistystoimelle tekemässä raportissa] samat asiat sanottiin – miten sen nyt sanoisin – lievemmin, Viitala kuvaa raportteja ja toteaa, että ensimmäisessä raportissa esitetyt asiat pitävät täysin paikkansa.

Lisärahaa tarvittaisiin

Viitalan mukaan Porin ensi vuoden budjettiin ei ole tulossa lisää rahaa sisäilmaongelmien korjaukseen, vaikka laajat ongelmat kävivät ilmi syksyllä julkisuuteen tulleesta sisäilmaraportista. Raporteissa esiin nostettuja sisäilmaongelmia on voitu korjata vain määrärahojen puitteissa.

Olemme saaneet vain aavistuksen lisää rahaa ongelmien hoitamiseen.

Sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Mikko Viitala

– Olemme saaneet vain aavistuksen lisää rahaa asian hoitamiseen. Se ei riitä. Olen sanonut sisäilmatyöryhmän raportissa selvästi, että laki ohjaa näitä asioita. Työnantaja vastaa, jos joku menettää terveytensä. Joudumme nyt tekemään hätäkorjauksia, ja ne rahat otetaan muuhun kiinteistöjen korjaukseen osoitetuista rahoista, Viitala sanoo.

"Kuka ottaa vastuun?"

Viitala haluaa lähettää Porin poliitikoille terveisiä, että rahaa sisäilmaongelmien poistamiseen pitäisi löytyä.

Kuka haluaa ottaa omalletunnolleen, jos joku pikkutyttö sairastuu astmaan ja pystytään osoittamaan, että se johtuu kaupungin rakennusten kunnosta?

Sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Mikko Viitala

– Haluaisin sanoa poliitikoillemme henkilökohtaisesti: Kuka haluaa ottaa omalletunnolleen, jos joku pikkutyttö sairastuu astmaan ja pystytään osoittamaan, että se johtuu kaupungin rakennusten kunnosta? Onko se säästöä? Vaara on pieni, koska teemme tiedossa olevista rakennuksista sisäilmamittauksia talvikautena 2–3 kertaa. Mutta toki niiden väliin mahtuu aikaa ja tilanne saattaa ajanjaksojen välissä muuttua. Sisäilmanäytteiden ottaminen useammin taas olisi äärimmäisen kallista, Viitala sanoo.

Mikko Viitalan mukaan sisäilmatyöryhmä tekee rahapulasta huolimatta parhaansa, jotta koulujen sisäilmaa saadaan parannettua. Muun muassa Kaarisillan koulussa tehdään pian savu-desinfiointia, jolla saadaan väliaikaisesti parannettua ilmanlaatua. Desinfionti voidaan tehdä viikonlopun aikana.

– Rahaa tarvittaisiin lisää sisäilman laittamiseksi kuntoon. Silloin ei jatkuvasti tarvitsisi tehdä sisäilmamittauksia, desinfiointeja ja tällaista hätätyötä, jolla asioita korjaillaan väliaikaisesti. Nyt joudutaan olemaan niinsanotusti tuli takapuolen alla ja tekemään jatkuvasti hätätöitä, Viitala sanoo.

Lue seuraavaksi