Tampereen itsenäisyysjuhlia turvaa 300 poliisia ja 6 ratsua

Pirkanmaan poliisi saa lisävoimia itsenäisyyspäivän turvallisuuden takaamiseksi. Helsingistä on tulossa kuusi ratsupoliisia hevosineen.

Linnan juhlat
Tampere-talo sinivalkoisessa valaistuksessa
Päivi Solja / Yle

Itsenäisyyspäivän juhlinta tietää Pirkanmaan poliisille kiireitä. Ylikomisario Harri Nojonen Pirkanmaan poliisista kertoo, että itsenäisyyspäivä on yksi vuoden vilkkammista päivistä.

– Koko päivän ajan on erilaisia tehtäviä, ja meno kiihtyy iltapäivällä, kun ihmiset lähtevät liikkeelle. Perinteisestikin kaupungilla on paljon juhlijoita seuraamassa muun muassa ilotulitusta. Tampere-talon juhla tuo nyt tietenkin oman lisänsä.

Poliisi arvioi, että juhlapäivän suurin haaste on liikenteen sujuvuus.

– Kun on paljon tapahtumia ja osa teistä suljetaan, ruuhkia varmasti syntyy. Liikenteen sujuminen turvallisesti pitää taata. Myös mahdolliset mielenilmaukset, joilla halutaan vaikuttaa Tampere-talon juhlaan, on huomioitava.

Myös Kiakkovieraat saapuvat kaupunkiin

Itsenäisyyspäivän virallista juhlintaa kritisoiva Kiakkovieraat-ryhmä kokoontuu myös perjantaina Tampereelle. Poliisilla ei ole tietoa tapahtuman järjestäjästä, kertoo Nojonen.

– Joudumme ennakoimaan ja miettimään, minkälainen tapahtuma voisi olla tulossa. Poliisi pyrkii joka tapauksessa varmistamaan, että eri tapahtumat sujuvat rauhallisesti eivätkä häiritse toisiaan.

Parhaiten juhlien seuraaminen taitaa onnistua televisiosta.

Harri Nojonen

Ratsupoliisit tulevat Helsingistä

Pirkanmaan poliisi saa apua itsenäisyyspäivän työtehtäviin. Lisävoimia on tulossa Helsingistä, Turusta, Lahdesta ja Jyväskylästä. Kaiken kaikkiaan poliiseja on noin 300. Mukana on myös kuusi ratsupoliisia.

– Hevoset voivat partioida kaupungilla, ja tarvittaessa niitä käytetään joukkojen hallintatilanteissa. Myös erikoistehtäviin on pyydetty erityiskoulutettuja poliiseja avuksi.

Oma auto kannattaa jättää kotiin

Kaupungin keskustan juhlallisuuksien ja Tampere-talon turvallisuusjärjestelyjen vuoksi liikkumiseen kannattaa varata aikaa, Nojonen muistuttaa. Keskustan katuja suljetaan yksityisautoilulta.

– Omalla autolla ei välttämättä kannata tulla keskustaan lainkaan. Ainakin Hämeenkatu, Yliopistonkatu ja Kalevantie ovat jossain vaiheessa kiinni. Julkisen liikenteen kulussa on myös muutoksia.

Jalankaan ei pääse joka paikkaan. Tampere-talo aidataan niin, että puolet Sorsapuistosta on pois käytöstä. Juhlia ei siis pääse seuraamaan läheltä, sanoo Nojonen.

– Yliopiston pihalta tai Sorsapuiston toiselta laidalta voi nähdä jotain juhlamenoista. Parhaiten juhlien seuraaminen taitaa kuitenkin onnistua televisiosta.