Hyppää sisältöön

Ukrainan pääministeri: Oppositio yrittää vallankaappausta

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš vetosi rauhanomaisten protestien puolesta, ja pyysi sekä mielenosoittajia että poliiseja noudattamaan maan lakeja.

Mielenosoittajat saartoivat hallitusrakennuksen Kiovan keskustassa 2. joulukuuta. Kuva: Sergei Dolzhenko / EPA

Ukrainan pääministeri Mykola Azarov sanoi länsimaiden suurlähettiläiden illallisella maanantaina, että maata ravistelevat massamielenosoitukset muistuttavat vallankaappausta.

Uutistoimisto Itar-Tassille Azarov kommentoi tilanteen olevan täysin hallitsematon Kiovassa ja muissa kaupungeissa esiintyvien massaprotestien takia. Hänen mukaansa oppositio yrittää vallankaappausta.

Aiemmin Azarov totesi uutistoimisto Interfaxille, että poliittisella oppositiolla on harhakuvitelmia, että se pystyisi syöksemään vallasta Ukrainan nykyhallinnon.

Hallituksen eroa vaativat mielenosoittajat ovat tukkineet pääsyn hallintorakennuksiin Kiovassa maanantaina.

Ukrainan oppositio puolestaan puuhaa Ukrainan parlamenttiin hallituksen luottamusäänestystä tiistaiksi. Epäselvää on, saisiko oppositio kasaan tarvittavat äänet Azarovin hallituksen kaatamiseksi. Oppositiolla on kasassa 170 ääntä, ja hallituksen kaatamiseen tarvitaan 226 ääntä 450:stä. Oppositio julisti Ukrainaan maanantaina myös yleislakon.

Viikonlopun massaprotesteissa puhkesi väkivaltaisuuksia poliisin ja EU-myönteisten mielenosoittajien välille. Poliisi yritti hajottaa sunnuntaina protesteja tainnutuskranaattein ja savupommeihin. Mielenosoittajat puolestaan heittelivät poliiseja kivin ja polttopulloin. Ainakin 165 poliisin ja mielenosoittajan kerrotaan loukkaantuneen yhteenotoissa.

Presidentti katumapäälle EU-sopimuksesta

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitš puolestaan vetosi maanantaina rauhanomaisten protestien puolesta. Presidentti pyysi sekä mielenosoittajia että poliisia noudattamaan lakia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun presidentti kommentoi levottomuuksia, jotka saivat alkunsa hänen hylättyään puolitoista viikkoa sitten EU-vapaakauppasopimuksen.

- Mikä tahansa huono rauha on parempi kuin hyvä sota, Janukovitšin kerrotaan sanoneen tv-haastattelussa presidentin nettisivujen mukaan. Presidentin mukaan kaikkien on noudatettava lakia.

Näyttää siltä, että Janukovitš on tullut katumapäälle. EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso kertoo tiedotteessaan, että Janukovitš soitti hänelle maanantaina, ja pyysi mahdollisuutta lähettää delegaation neuvottelemaan joistakin vapaakauppasopimuksen yksityiskohdista. Barroso sanoo suostuneensa tähän, mutta ei paljasta millloin tapaaminen toteutuu.

Massamielenosoituksista huolimatta Janukovitš kertoi matkustavansa Kiinaan viralliselle valtiovierailulle.

Putin levottomuuksista: Pogromi ei vallankumous

Ukrainan läheisen liittolaisen Venäjän presidentti Vladimir Putin on myös ottanut kantaa naapurimaan levottomuuksiin. Putin kuvaili protesteja "pogromiksi ei vallankumoukseksi" Armenian vierailullaan. Pogromiksi kutsutaan Venäjän juutalaisiin kohdistunutta joukkoväkivaltaa ja vainoa 1800- ja 1900-luvuilla.

Putin piti mielenosoituksia yrityksenä kaataa Ukrainan lailliset hallitsijat, ja niiden takana ovat maan ulkopuoliset toimijat.

.
.