1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yle Ukrainassa: Tunnelmat eilistä rauhallisempia, jopa riehakkaita

Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kuvailee EU-sopimuksen hylänneen presidentti Viktor Janukovitšin tilannetta erittäin hankalaksi. Mannisen mukaan jonkinlainen kompromissi pitää saada aikaan tai Janukovitšilla voi olla edessään vallasta luopuminen jo toisen kerran.

Ulkomaat
Marja Manninen.
Ukrainassa hallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat. Paikalla on Yle Uutisten toimittaja Marja Manninen.

Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Marja Manninen on seurannut Kiovassa hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Manninen kuvailee tilannetta eilistä rauhallisemmaksi, ja paikoin jopa riehakkaaksi. Kovasta tuulesta huolimatta ihmiset ovat olleet Itsenäisyyden aukiolla tuntikausia, osa sunnuntaista saakka.

– Hallintorakennuksia saartaneita ja Itsenäisyyden aukiolle kerääntyneitä ihmisiä ei ole yritetty väkivalloin häätää, niin kuin tehtiin eilen. He heiluttavat lippuja ja hurraavat puhujille, jotka kerta toisensa jälkeen peräänkuuluttavat rauhanomaista vallankumousta vähän samaan tapaan kuin oranssi vallankumous yhdeksän vuotta sitten.

Kiovassa mielenosoittajat ovat maanantaina estäneet pääsyn hallintorakennuksiin. Mannisen mukaan esimerkiksi pääministeri ei päässyt työpaikalleen. Mielenosoittajat vaativat presidentin ja hallituksen eroa sekä uusia parlamenttivaaleja. Mielenosoitukset alkoivat puolitoista viikkoa sitten, kun presidentti Viktor Janukovitš kieltäytyi allekirjoittamasta EU:n yhteistyösopimusta.

Mannisen mukaan vapaakauppasopimuksen kariutuminen oli ukrainalaisille piste i:n päälle, ja Itsenäisyyden aukiolla aiotaan olla niin kauan kuin vaatimuksiin suostutaan. Ukrainan parlamentin on määrä äänestää tiistaina hallituksen luottamuksesta.

– On odotettavissa yksittäisten ministerien erottamisia ja Ukraina yrittää saada jonkinlaisen kompromissisopimuksen EU:n kanssa.

Manninen kuvailee presidentti Viktor Janukovitšin tilannetta erittäin hankalaksi, koska presidentti taipui Venäjän painostukseen, eikä allekirjoittanut EU-sopimusta.

– Yllättäen kansa alkoi protestoida, eikä sen ääntä voi olla kuulematta. Jonkinlainen kompromissi pitää saada aikaan tai on aivan mahdollista, että Janukovitšin pitää luopua vallasta jo toisen kerran. Ensimmäinenhän oli oranssin vallankumouksen aikaan.