Katainen: Ensi kevään leikkaukset vielä vaikeampia

Pääministeri Jyrki Katainen ei ottanut A-studion haastattelussa kantaa, mihin tulevat leikkaukset tai veronkorotukset kohdistuvat.

politiikka
Pääministeri Jyrki Katainen.
Pääministeri Jyrki Katainen.Yle

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan hallitus edelleen joutuu tekemään entistä vaikeampia leikkauksia.

– Noin viitisen miljardia on leikattu ja nostettu veroja. Työtä pitää valitettavasti, todennäköisesti jatkaa ensi keväänä, Katainen sanoi Ylen A-studiossa.

– En osaa vielä sanoa mistä leikataan tai mitä veroja korotetaan, mutta jostakin tärkeästä se on pois.

Hallitus pääsi viime perjantaina sopuun rakenneuudistuspaketista. Katainen korosti, että paketilla vähennetään kuntien menoja, jotta niiden rahat riittävät peruspalvelujen toteuttamisen.

"Eläkeikä sidottava elinajanodotteeseen"

Kataisen mukaan eläkeikä tulee todennäköisesti nousemaan vuodesta 2017 alkaen. Työmarkkinajärjestöillä pitäisi olla asiasta päätös ensi syksynä.

Pääministeri veikkasi eläkeiän nousevan kahdella vuodella. Hän korosti, että olisi tärkeää sitoa eläkeikä elinajanodotteeseen.

– Kun elämme koko ajan pidempään, on maalaisjärjen mukaista, että teemme työtä pidempään.

Kataisen mukaan hallitus ei puuttunut eläkeikään rakennepaketissa, koska asiasta ovat perinteisesti päättäneet työmarkkinajärjestöt. Hän arveli, että hallituksen omavaltainen päätös eläkeuudistuksesta saattaisi aiheuttaa levottomuutta työmarkkinoilla.

Vanhukset laitoksista kotiin

Hallitus pyrkii hillitsemään vanhustenhoidon menoja vähentämällä vanhustenhuollon laitospaikkoja. Rakennepaketissa on arvioitu tästä syntyvän 300 miljoonan euron säästöt.

Katainen totesi, että Suomessa on tällä hetkellä noin 17 000 yli 75-vuotiasta laitoshoidossa. Hänen mukaansa heistä aika moni voisi elää tukipalvelujen avulla kotona.

Kataisen mukaan säästöt on laskettu sen perusteella, että laitoshoito on hinnaltaan kalliimpaa kuin tuettu kotona asuminen. Hän sanoi, että sosiaali- ja terveysministeriön mukaan 300 miljoonan euron säästöarviossa on huomioitu kasvava tukipalvelujen määrä.

– Ketään ihmistä, joka tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa, ei tietenkään laiteta kotiin. Mutta aika moni ihminen haluaisi olla kotona omaisensa kanssa tai tuetussa asumisessa. Se vaatii tukipalveluja kotiin.

Kataiselta tuki Rehnille

Kataiselta tiedusteltiin A-studiossa, tukeeko hän EU:n talouskomissaari Olli Rehnin pyrkimystä päästä Euroopan keskustaliberaalien ALDEn kärkiehdokkaaksi ensi kevään eurovaaleissa.

– Tuen kaikkia niitä suomalaisia, jotka suhtautuvat Euroopan integraatioon myönteisesti ja jotka tavoittelevat merkittäviä paikkoja. Se on aina Suomen etu, Katainen sanoi.