1. yle.fi
  2. Uutiset

"Rakkaushormonista" ehkä apua autistisille lapsille

Amerikkalaistutkimuksessa sosiaalisiin tilanteisiin tavallisesti liittyvät aivojen osat tulivat aktiivisemmiksi sen jälkeen, kun lapsille oli annettu oksitosiinia.

Ulkomaat

Rakkaushormoni eli oksitosiini muuttaa autististen lasten aivotoimintaa ja tekee heidät sosiaalisemmiksi, ilmenee tuoreesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Asiasta kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Oksitosiinin merkitys autististen lasten hoitamisessa on herättänyt keskustelua, sillä tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia. Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) raportoitujen aivomittausten perusteella oksitosiinilla olisi vaikutusta autististen lasten aivotoimintaan.

Ihmiskeho tuottaa luontaisesti oksitosiinia. Se muun muassa laukaisee synnytyksen ja sitä erittyy äidin ja vastasyntyneen vauvan ollessa yhdessä.

Tutkimuksessa oli mukana 17 autistista lasta iältään 8–16 vuotta. Heille annettiin kahta erilaista nenäsuihketta. Toisessa oli oksitosiinia, toisessa ei ollut lääkeaineita. Suihkeen jälkeen lasten aivotoimintaa mitattiin ja heille näytettiin "sosiaalisia" kuvia ihmisistä ja "ei-sosiaalisia" kuvia autoista.

Sosiaalisiin tilanteisiin tavallisesti liittyvät aivojen osat tulivat aktiivisemmiksi sen jälkeen, kun lapsille oli annettu oksitosiinia. Tutkijoiden mukaan tulokset olivat vaihtelevia, mutta kaikissa 17 tapauksessa saatiin jonkinlainen vaste.

Tutkimus osoitti, että oksitosiini lisäsi sosiaalista aivotoimintaa ja vähensi epäsosiaalista toimintaa.

Oksitosiinin hyödyntämisestä autististen lasten hoidossa on tekeillä jatkotutkimuksia, jotta voidaan selvittää, mitä mahdollisia sivuvaikutuksia hormonilla on ja mitä hyötyjä siitä voitaisiin saada.

Lue seuraavaksi