Mr. Maahanmuuttaja: suomalaiset vanhukset ovat minun elämänurani

Suomen Pakolaisapu jakoi Mr. Maahanmuuttaja -tunnustuspalkinnon tänä vuonna toista kertaa. Nyt palkinnon sai intialaistaustainen lähihoitaja ja kunnallispoliitikko Ranjith Kumar Prabhakaran.

Kotimaa
Vuoden maahanmuuttaja Ranjith Kumar Prabhakaran
– Olen intialainen, mutta kunnioitan suomalaista kulttuuria ja sillä tavalla olen suomalainen. Ehkä olen vain Ranjith, pohtii Vuoden maahanmuuttaja Ranjith Kumar Prabhakaran. Timo Leponiemi / Yle

Ranjith Kumar suorittaa sairaanhoitajan jatko-opintoihinsa kuuluvaa harjoittelujaksoa Hämeenlinnan keskussairaalan ortopedian osastolla. Aiemmin hän on työskennellyt Suomessa muun muassa vanhainkodissa.

– Kyllä tämä Mr. Maahanmuuttaja -tunnustus on tunnustus suomalaisille vanhuksille. Minun elämäni, urani ja työni täällä Suomessa on vanhusten kanssa oleminen. Se merkitsee minulle paljon, ja siksi se on kunnia meidän vanhuksille. Vanhoilta ihmisiltä saan paljon energiaa heidän elämänkokemuksensa takia.

"Give respect and take respect"

– Voin olla vaikka maahanmuuttajuuden mannekiini. Suomeen tuleminen ja oikean ihmisen löytäminen on kehittänyt elämässäni paljon positiivista ajattelua. Vaikka opin lapsuudessani hyviä asioita, niin vasta Suomessa ne muuttuivat käytännöksi.

Antaa toiselle kunnioitusta ja saada sitä takaisin. Sitä olen kokenut Suomessa.

Ranjith Kumar

– Mahatma Gandhilla oli sanonta Give respect and take respect - antaa toiselle kunnioitusta ja saada sitä takaisin. Sen olen kokenut Suomessa ja siitä olen saanut voimaa. Ihmiset kunnioittavat minua.

Ranjith Kumar on miettinyt, mistä suomalaisten kunnioitus häntä kohtaan tulee. Hän uskoo, että se lähtee siitä kun hän yrittää itse kunnioittaa suomalaisia.

– Jos saan siitä voimaa ja hyvän olon, niin en tietenkään halua sitä hävittää. Kunnioitan ihmisiä entistä enemmän, Ranjith Kumar järkeilee.

Rakkaus toi Hämeeseen

Ranjith Kumar jätti _ayurveda-_lääke-edustajan uransa Keralassa taakseen rakkauden vuoksi. Mies saapui joulupäivänä 2001 keskelle lumista Hämeenlinnaa vailla aikomusta jäädä Suomeen. Hän oli vuosia aiemmin tavannut Intiassa suomalaisen Minnan.

Pariskunnan oli tarkoitus jäädä Intiaan. Ranjith Kumar kotiutui kuitenkin niin sujuvasti Suomeen, että elämä rakentuikin Hämeenlinnaan.

Kun Ranjith Kumarilta kysyy, pitääkö hän itseään intialaisena vai suomalaisena, hän ei osaa antaa selvää määritelmää.

– Olen syntynyt Intiassa ja muuttanut Suomeen 27-vuotiaana. Olen intialainen, mutta se ei ole niin yksinkertaista. Kunnioitan suomalaista kulttuuria ja sillä tavalla olen suomalainen. Ehkä olen vain Ranjith.

Ranjith Kumar pitää suomalaisen yhteiskunnan suurena haasteena työikäisen väestön vähenemistä.

Uskon, että tulevaisuudessa Pohjoismaat kilpailevat ihmisten saamisesta tänne.

Ranjith Kumar

- Uskon, että tulevaisuudessa Pohjoismaat kilpailevat ihmisten saamisesta tänne. Maahanmuuttokeskustelussa tulisi päästä yli oman edun tavoittelusta sekä poliittisista tai etnisistä ryhmistä. Suomen etu on kaikkien etu, Ranjith Kumar Prabhakaran tiivistää.

Vuoden positiivisin 2009

Ranjith Kumar valittiin vuonna 2009 positiivisimmaksi hämeenlinnalaiseksi. Hän istuu toista kauttaan Hämeenlinnan kunnanvaltuustossa sosialidemokraattien riveissä. Mr. Maahanmuuttaja on myös organisoinut vapaaehtoistyönä vanhusten ulkoilutuksia ja kerännyt saattohoitokodille varoja tauluja myymällä.

Korjattu 4.12.13 klo 7.40