1. yle.fi
  2. Uutiset

Kari-Pekka Toivonen: Oulu on haastava paikka

Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana keväällä aloittava Toivonen tietää, että luottamus näyttelijöiden kanssa ei synny sormia napsauttamalla. Hän kuitenkin odottaa innolla uutta ja haasteellista pestiäään.

teatteritaide
Kari-Pekka Toivonen; Oulun kaupunginteatteri; Oulun kaupunginteatterin johtaja
Matti Vahtera

Näyttelijäksi itsensä vahvasti mieltävä Kari-Pekka Toivonen pitää haasteista. Mies tietää, että pesti Oulun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana ei tule olemaan helpoimmasta päästä.

– Iso talo, iso kaupunki ja iso talousalue. En kuitenkaan pode korkean paikan kammoa ja nautin kovista paikoista. Paikka on varmasti haastava, mutta nautin teatterin tekemisestä – se on tärkeää ja merkityksellistä, Toivonen sanoo.

Oulu ja teatterin väki eivät ole Toivoselle ennestään tuttuja. Hän aikookin käyttää siirtymävaiheen kaupunkiin tutustumiseen ja nykyisen taiteellisen johtajan, Mikko Koukin, kanssa palaveeraamiseen.

– Siellä on selkeästi nyt tekemisen meininki, ja haluan mennä jatkamaan sitä. Omassa näyttelijäntyössänikään en ole mennyt koskaan sieltä, missä aita on matalin. Siitä aion pitää kiinni myös tulevassa tehtävässäni.

Luottamuksen rakentamista

Kari Pekka Toivonen ei ole huolissaan puheista, joiden mukaan hänen valintansa ei olisi ollut kaikkien näyttelijöiden mieleen. Näyttelijänä Toivonen ymmärtää Oulun kaupunginteatterin väen tunteita.

– Muutos aiheuttaa aina epävarmuutta. Uskon vahvasti, että luottamus näyttelijöiden ja minun kesken saadaan rakennettua. Yhdessä tekeminen on ainoa keino oppia tuntemaan toisemme.

Toivonen tietää, että luottamuksen rakentaminen on pitkäjänteistä työtä.

Näytteleminen on suurta epävarmuuden ja keskeneräisyyden sekä erilaisten ihmisten rytmin sietämistä.

– Näyttelijät haluavat vaikeisiin paikkoihin, ulos mukavuusalueeltaan. Silloin myös kehittyy ammatillisesti. Tunteiden ilmaiseminen on näyttelijälle ensiarvoisen tärkeää, Toivonen toteaa.

Ei jokaiselle jotakin

Aikakautensa tulevaa ohjelmistoa Kari-Pekka Toivonen ei luonnollisesti osaa vielä tarkkaan kuvailla. Yksi asia hänelle on selvä: tarkoitus ei ole tuottaa jokaiselle jotakin, vaan jokaisen teoksen pitää olla itsessään merkityksellinen.

– Myös lapsille ja nuorille pitää tarjota korkeatasoista teatteria, Toivonen tähdentää.

Entä tullaanko Toivosen puoliso, näyttelijä Merja Larivaara, näkemään Oulun kaupunginteatterin lavalla?

– Se on tietenkin suuri toiveeni, Toivonen nauraa.

Lue seuraavaksi