Kuoleville etsitään vapaaehtoishoitajia Vantaalla

Vantaa etsii vapaaehtoistyöntekijöitä saattohoitoon. Kaupungilla on tälläkin hetkellä vapaaehtoisia eri vanhainkodeissa, mutta heitä kaivataan ja koulutetaan lisää.

Kotimaa
YLE / Juha-Petri Koponen

Vantaa etsii vapaaehtoisia ihmisiä kuolevien ihmisten rinnalle.

Vapaaehtoisilla saattohoitajilla ei ole hoidollisia tehtäviä, sillä ne ovat aina hoitohenkilökunnan tehtäviä.

- Saattohoitajat istuvat kuolevan rinnalla ja pitävät ehkä kädestä, juttelevat, voi kostuttaa suuta ja helpottaa sitä oloa vaikkapa asennonvaihdolla, mutta tärkeintä on se, että haluaa olla siinä kuolevan ihmisen rinnalla, kertoo osastonhoitaja Päivi Selvarajan.

Vantaan kaupungilla on tälläkin hetkellä vapaaehtoisia eri vanhainkodeissa, mutta heitä kaivataan lisää.

Selvarajan kertoo, että vapaaehtoiseksi voi tulla minkä ikäisenä hyvänsä, mutta kaikki eivät toki osin raskaaseenkin rooliin sovi.

Koulutusta luvassa alkuvuodesta

Sairaalan ja vanhainkotien saattohoidon vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille järjestetään koulutusta iltaisin 4.2., 11.2., 25.2., 11.3. ja 19.3., sekä harjoittelua ja opintokäyntejä viikolla 10. Kaikki ilmoittautuneet haastatellaan ennen koulutusta.

Vapaaehtoisia tarvitaan lisää, sillä heitä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi. Esimerkiksi Myyrinkodin vanhainkoti oli taannoin evakossa Koskelan sairaalassa, mikä karkotti osan entisistä vapaaehtoisista.

- Me oltiin tässä taannoin evakossa Koskelassa ja sinne oli pitkä matka, ja saattohoitajat hävisivät, mutta jokaisessa Vantaan vanhainkodissa on heitä, Selvarajan sanoo.

Koulutusta järjestää Vantaan kaupunki ja Vantaan seurakuntien sairaalasielunhoito.