1. yle.fi
  2. Uutiset

Rahapelitutkija: Lottokupongit ja peliautomaatit piiloon

Pitäisikö rahapelit piilottaa kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla, kuten on tehty tupakalle? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan mukaan pelit ovat nyt liian helposti saatavilla. Rahapeliongelma koskee Suomessa satojatuhansia ihmisiä.

Kotimaan uutiset
Nuori laskee rahojaan peliautomaatin äärellä.
Yle

Vuonna 2012 julkistetun väestökyselyn mukaan Suomessa on peräti noin 110 000 ongelmapelaajaa. Lisäksi ongelma heijastuu pelaajien läheisiin, jotka ovat myös usein hoidon ja tuen tarpeessa.

Suomalaisten rahapelaamiseen perehtyneen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan mukaan ongelmien vähentämiseksi tarvittaisiin nykyistä järeämpiä keinoja. Johanna Järvinen-Tassopouloksen mielestä esimerkiksi lottokupongit ja peliautomaatit ovat liiaksi ihmisten käsien ulottuvilla kauppa-, kioski- ja huoltoasemakäynneillä. Pelaamisesta voi olla vaikea kieltäytyä.

- Minä olen itse ajatellut sitä, että pelit, jos niitä ei voi ottaa pois, niin ne voisivat olla edes jonkin sermin takana tai jossain tietyssä paikassa eikä välttämättä juuri siinä kassan tuntumassa. Tulee heti mieleen esimerkiksi yksi tietty kauppa Helsingissä, jossa peliautomaatti on sijoitettu hyvin pienelle kassa-alueelle, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos sanoo.

Minä olen itse ajatellut sitä, että pelit, jos niitä ei voi ottaa pois, niin ne voisivat olla edes jonkin sermin takana tai jossain tietyssä paikassa eikä välttämättä juuri siinä kassan tuntumassa.

Johanna Järvinen-Tassopoulos

Kestävän kehityksen rahapelaamista?

Suomalaiset ovat pelikansaa. Suosituimmat pelimuodot ovat lotto, raha-automaatit ja raaputusarvat. Internet on tuonut uusia pelimahdollisuuksia, jotka osaltaan voivat lisätä ongelmia. Tutkija muistuttaa kuitenkin, että kotimaiset rahapeliyhtiöt panostavat vastuullisuuteen.

- Olin ahvenanmaalaisen Paf:in järjestämässä seminaarissa kuuntelemassa, että nyt myös halutaan, ei vaan tuottaa vastuullista rahapelitoimintaa, vaan niin sanottua kestävän kehityksen rahapelaamista. Sinänsä se on vähän erikoinen ilmaisu. Eli ihmiset pelaisivat, mutta eivät joutuisi ongelmiin. Tätä täytyy kyllä seurata, että mitä tämä kaikki tarkoittaa. Mutta yritystä siis on, ja sitä ei pidä aliarvioida, THL:n erikoistutkija Johanna Järvinen-Tassopoulos toteaa.

EU-komissio on vahvistanut, että Suomen rahapelilainsäädäntö noudattaa EU:n sääntöjä. Päätöksen mukaan Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto saavat säilyttää monopoliasemansa, kuten arpajaislaissa on säädetty.

Lue seuraavaksi