Suomen syvin reikä ilahduttaa

Outokummussa sijaitseva syvä reikä tuottaa yhä uutta tietoa tutkijoille. Venäläiset tekivät miljoonia euroja maksaneen reiän osana valtionvelkojen lyhennystä.

Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

Outokummussa sijaitseva Suomen syvin reikä kiinnostaa edelleen tutkijoita. Venäläiset kairasivat yli 2,5 kilometriä syvän reiän vuonna 2005. Geofysiikan professori Ilmo Kukkonen Helsingin yliopistosta kertoo, että viimeksi reikä on paljastanut uutta tietoa muun muassa Outokummun alueen malmivaroista.

Outokummun malmin potentiaalisia esiintymisalueita on paljon enemmän kuin aikaisemmin ajateltiin.

Ilmo Kukkonen

- Nyt erityisesti ilahdutti se, että siellä lävistettiin pari sataa metriä paksu kerros serpentiniitti-kivilajeja ja muita kivilajeja, jotka liittyvät niin sanottuun Outokummun malmiympäristöön. Tuo havainto osoitti yhdessä muiden Outokummun alueelta tehtyjen seismisten tutkimusten, rakennetutkimusten perusteellla, että Outokummun malmin potentiaalisia esiintymisalueita on paljon enemmän kuin aikaisemmin ajateltiin. Toki ne ovat valitettavan syvällä, mutta se osoitti, että mahdollista esiintymisympäristöä tuo Outokumpu-jakson ympärillä on, ja siellä onkin käynnissä syvään malminetsintään littyyviä tutkimushankkeita tällä hetkellä, Ilmo Kukkonen sanoo.

Outokummun syväreikä on pysynyt vuosien ajan harvinaisen hyvin auki. Reiän halkaisija on 22 senttimetriä. Näytteistä on selvinnyt, että reiän pohjaa myöten syvyyksissä on elämää. 1–2,5 kilometrin syvyydessä suolavedessä elää yksinkertaisia mikrobeja.

Syväreiän poraaminen aloitettiin keväällä 2004 ja reikä valmistui vuoden työn jälkeen. Venäläiset tekivät seitsemän miljoonaa euroa maksaneen reiän osana valtionvelkojen lyhennystä.