Samuli Penttinen viettää arkielämää kelluen Porin Reposaaressa

Oma koti kullan kallis, oli se sitten veneessä. Porin Reposaaressa asusteleva Samuli Penttinen ei näe asumismuodossaan mitään erikoista.

Kotimaa
asuntovene
Jari Laasanen / yle

Arkielämää voi viettää kelluenkin. Samuli Penttinen asuu Porin Reposaaressa omassa veneessään. Isäntä Samuli Penttinen ei näe asiassa mitään sen ihmeellisempää.

- Kaikkea pitää kokeilla ja tämä oli ihmiselle ihan sopiva ajatus, Penttinen sanoo.

Hän muutti Poriin ja Reposaareen Tampereelta. Penttisen mielestä veneessä asuminen tuo elämään vapautta. Kodin statistiikka on isännällä hyvin hallussa:

- Pituutta on 28 metriä ja teräsalus on rakennettu vuonna 1975. Tässä on neuvostoaikainen runko ja painoa on sellaiset 120 tonnnia, selostaa Samuli Penttinen.

Leveyttä veden päällä liikkuvassa kodissa on seitsemän metriä ja lattiapinta-alaa hulppeat 100 neliömetriä, mistä tosin asumiskäytössä on vain 40 neliömetriä.

Pyrkii omavaraisuuteen

Sen lisäksi, että asumismuoto on valikoitunut omanlaisekseen, Penttinen pyrkii tulemaan toimeen mahdollisimman omavaraisesti.

Meillä on käänteisosmoosilaitteet, jolla tehdään puhdas vesi tuosta merivedestä suoraan ja aurinkosähkö on ollut uusi mielenkiintoinen tuttavuus. Viikko sitten liityttiin vasta maasähköön.

Samuli Penttinen

- Meillä on käänteisosmoosilaitteet, jolla tehdään puhdas vesi tuosta merivedestä suoraan ja aurinkosähkö on ollut uusi mielenkiintoinen tuttavuus. Viikko sitten liityttiin vasta maasähköön.

Talven tulo ei veneessä asuvia pelota. Veneessä on öljykeskuslämmitys niin kuin normaalissa omakotitalossa.

Keksijän ammatti helpottaa arkea

Veneessä asuminen vaatii kuitenkin tietynlaista soveltamiskykyä. Arjen ratkaisuja helpottaa se, että Samuli Penttinen on ammatiltaan keksijä. Esimerkiksi ympäristöystävällinen ekosavupiippu on Penttisen innovaatio.

- Siinä otetaan savukaasusta lämpö hyvin tehokkaasti talteen ja päästään polttoaineen ylempään lämpöarvoon. Sinne piipun sisälle on pakattu pilven muodostuminen, selventää Penttinen.

Mies on saanut keksinnöstään Pertti Pasasen keksintökilpailun ykköspalkinnon sekä vuoden 2010 energiaoivallus-palkinnon.

Juttua korjattu 7.5. klo 15.30 Samuli Penttisen pyynnöstä.