Ennakkoluulot kenkien liukuesteitä kohtaan hälvenevät - kelpaavat jopa korkokenkään

Aktiiviliikkujat ja koiranulkoiluttajat ovat löytäneet liukuesteistä lisäpitoa lenkeilleen. Tosin ostoksille lähdetään usein vasta sitten, kun jalat ovat lähteneet jäällä alta. Nyt markkinoidaan entistä sirompia liukuesteitä.

ilmiöt
Nastoitettu liukueste työkengässä.
Nastoitettu liukueste työkengässä.Yle

Irrotettavia liukuesteitä kenkiinsä hankkivat yhä nuoremmat ihmiset. Liukuesteisiin, etenkin niiden ulkonäköön ja käytännöllisyyteen, on liittynyt paljon ennakkoluuloja. Kielteiset mielikuvat ovat kuitenkin väistymässä.

Nyt markkinoidaan entistä sirompia ja huomaamattomampia liukuesteitä. Tarjolla on esimerkiksi korkokenkiin sopivia malleja.

Suutariyrittäjä Toivo Heinonen Taitavat suutarit CM Launeesta kertoo, että liukuesteiden ulkonäön silotteleminen on tehnyt tehtävänsä: korkokenkienkin liukuesteet tekevät kauppansa.

- Minullakin on liukuesteet esimerkiksi yksissä pikkukengissä. Voin kääntää piikit tarvittaessa esiin, ja kertaakaan en ole niillä kaatunut, hän sanoo.

Heinosen mukaan liukuesteiden käyttäjäryhmä on laajentunut viime vuosina selvästi. Ostajat ovat pääosin iäkkäitä ja keski-ikäisiä, mutta joukossa on myös nuoria.

- Kun kuljetaan työmatkoja kävellen, tarvitaan liukuesteitä. Joissakin yrityksissä liukuesteet kengänpohjissa ovat jopa pakolliset. Eivätkä ne ole mikään ikäihmisten juttu. Vain hullu lähtee ulos liukkailla kengänpohjilla. Siellähän teloo itsensä.

Lahden Karisman suutarin yrittäjä Seppo Siltala vahvistaa havainnon siitä, että liukuesteisiin turvaudutaan aiempaa herkemmin.

- Niitä ostavat aktiiviliikkujat ja koiran ulkoiluttajat. Kun koira vähän nykäisee, mikään muu ei pidä taluttajaa pystyssä jäällä. Lenkkeilijät käyttävät myös nastakenkiä, mutta niiden ongelma on, ettei niissä voi tulla sisälle.

Vain hullu lähtee ulos liukkailla kengänpohjilla.

Toivo Heinonen

Siltala kertoo törmäävänsä toisinaan ihmisten epäluuloihin.

- Moni ajattelee, että liukuesteet ovat rumia, mutta näin ei ole. Esimerkiksi korkokengän liukueste tulee päkiän alle. Kärjen päälle tulee näkyviin vain yksi musta remmi. Kun olin vielä Helsingin keskustassa töissä, siellä kärkimallia meni kaupaksi paljon.

Suutarit muistuttavat liukuesteiden hankkimista harkitsevia vertailemaan ja sovittamaan liukuesteitä niihin kenkiin, joihin ne aikoo kiinnittää.

Liukuesteitä myydään suutariliikkeiden lisäksi esimerkiksi apteekeissa ja marketeissa. Tarjolla on monenlaatuista liukuestettä, tietää suutari Seppo Siltala.

- Halvimmissa versioissa kumi on usein löysää eikä se tule napakasti kenkään. Jos liukueste heiluu kannan alla, nilkka voi muljahtaa. Halpisversio kestää yleensä vain yhden talven.