Sanoittajamestari Vexin Salmen haavoittuvuus paljastuu muotokuvan katseesta

Kuvataitelija Marjatta Tapiolan maalaama Vexi Salmen muotokuva syntyi syntymäpäivälupauksesta, jonka taiteilija antoi Vexille viime vuonna. Useiden malli-istuntojen jälkeen työ on nyt esillä Hämeenlinnan Taidemuseossa.

Kotimaa
Vexi, maalaus ja taiteilija Marjatta Tapiola
Timo Leponiemi / Yle

Sanoittajamestari Vexi Salmi on aiemmin lahjoittanut mittavan, pääasiassa nykytaidetta käsittelevän taidekokoelmansa Hämeenlinnan Taidemuseolle.

Kuvataiteilija Marjatta Tapiolalta on Vexi Salmen taidekokoelmassa muun muassa temperamaalaus Muistaako se – tietääkö se? Samoin kokoelmaan kuuluu henkilökuva Irwin Goodmanista vuodelta 1993.

Marjatta Tapiolalla ja Vexi Salmella on pitkä ystävyys, jonka vuoksi taiteilija Tapiola piti Vexin muotokuvan tekemistä hauskana, vaikkakin haasteellisena työrupeamana.

– Tiesin, että työ on kivaa, kun mallina istui vanha ystävä, ja kun Vexi oli niin rento koko maalausprosessin ajan, sanoo taiteilija.

– Ylipäänsä tässä maalarin työssä silmä ja käsi ovat tärkeitä, ja jos ei näe, ei tule mitään.

Marjatta Tapiolan mukaan hänen tavassaan maalata on jotain samaa kuin tanssissa tai urheilemisessa. Ennen muotokuvaistunnon alkamista on keskityttävä hyvin ja latauduttava hyvin.

– Edellispäivänä ennen mallin tapaamista ei auta tavata muita ihmisiä, vaan pitää olla valmis kuin urheilija ennen suoritusta. Aiemmin piti keskittyä jopa neljä vuorokautta ennen kuin malli istuutui jakkaralle, nyt riittää puolitoista vuorokautta, Tapiola paljastaa työtavoistaan.

Ystävyys ja luottamus auttoi maalaamisessa

Muotokuvan maalaamista helpotti kuulemma Vexin rentoutunut olemus, ja toisaalta pitkä ystävyys loi myös oman säväyksensä tunnin mittaisiin sessioihin.

– Kyllä ne rupeamat silti intensiivisiä olivat, toteaa taidemaalari Tapiola. Luottamus on aina tärkeää mallin ja maalarin välillä.

– Mun maalaamisessa on aina kyse intuitiivisuudesta ja näkemisestä, eikä se sisällä mitään symbolisia viestejä.

Yksityinen ja haavoittuva Vexi paljastuu silmistä

Kun Vexi Salmen puoliso Katri Wanner-Salmi katsoo miehestään tehtyä muotokuvaa, hän löytää siitä paljon herkkyyttä.

– Silmistä ja katseesta voi aistia sen Vexin, jonka me läheiset ihmiset tunnemme. Tämä kuva kertoo minulle ihmisestä, joka on edelleen ällistynyt ja ihmeissään elämän edessä, mutta katseessa on myös haavoittuvuutta.

Pitkästä ystävyydestä johtuen taiteilija on tavoittanut myös toisenlaisen puolen Vexistä. Yleensä Vexi esiintyy julkisuudessa ja kuvissa voimakkaana ja joskus kulmikkaana.

– Juuri katseen kosketus on Tapiolan maalauksessa se, josta mallin julkisuudessa ehkä yllättäväkin haavoittuvuus näkyy, jatkaa Katri Wanner.

Marjatta Tapiola on maalannut monia muotokuvia suomalaisista vaikuttajapersoonista, esimerkiksi Hausjärveltä kotoisin olevasta pankinjohtaja Sirkka Hämäläisestä. Presidentti Sauli Niinistöstä tehty muotokuva eduskunnan puhemiehenä paljastettiin viime kevättalvella.