1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palvelutalot

"Attendo on mainettaan parempi"

Kodinomaista palveluasumista tarjoavien Marjan Kartanon ja Marian Kamarin liiketoiminta siirtyi joulukuun alussa uudelle valtakunnalliselle yritykselle. Kajaanilaisten hoivakotien käytännön arkeen yrityskauppa ei vaikuta. Yrittäjät ja työntekijät jatkavat uuden omistajan palveluksessa.

Kuva: Yle

Kajaanilaiset ikäihmisten hoivakodit Marian Kartano ja Marian Kamari on myyty hoivapalvelualan yritykselle Attendolle. Liiketoiminta siirtyi Attendolle joulukuun alussa. Yrityskaupasta ei aiheudu muutoksia hoivakotien käytännön arkeen ja henkilöstö ja yrittäjät jatkavat työtään hoivakodeissa, kertoo  Pirjo Ahlqvist.

– Mielestämme Attendo on mainettaan parempi ja hoivatyön arvomaailmamme ovat tosi lähellä toisiaan.

Hyvä hoito jatkuu edelleen samojen tuttujen ihmisten tuottamana.

Pirjo Ahlqvist

Valintaan vaikutti myös se, että työntekijät saavat jatkaa entisinä työntekijöinä ja yrittäjät jäädä työntekijöiksi hoivakoteihin.

– Saamme jatkaa työn tekemistä samoilla arvoilla ja periaatteilla miten olemme sitä tehneet tähänkin saakka. perustelee Riikka Uurtomies.

– Attendo ei puutu toimintaamme ja hyvä hoito jatkuu edelleen samojen tuttujen ihmisten tuottamana, sillä tavalla tämä arki ei meillä muutu, jatkaa Ahlqvist.

Hoitokotien myyntiin vaikuttivat yritysten jatkuvuus ja yrittäjien pitkä työura.

– Meillä on Pirjon kanssa hoitotyötä takana yhteensä 70 vuotta ja mittarissa on molemmilla plus kuusikymmentä, sanoo Uurtomies.

Vakavasti otettavia ostajaehdokkaita oli lopulta kolme, joista kaikki olivat valtakunnallisia hoiva-alan yrityksiä.

– Paikallisten yritysten kanssa neuvoteltiin keväällä, mutta tässä vaiheessa heitä ei ollut enää mukana. Tässä taloustilanteessa rahoituksen järjestäminen on todella hankalaa. Ja sitten myös rohkeus petti, kertoo yrittäjä Pirjo Ahlqvist.

Keltanokat eivät pärjää

Kaikki alalle tulevat pienet paikalliset yritykset olivat samanlaisia keltanokkia  

Pirjo Ahlqvist

Alhqvist miettisi tarkkaan, jos olisi nyt perustamassa hoivayritystä, uskaltaisiko hän lähteä samalle hiekkalaatikolle isojen toimijoiden kanssa. 

– Silloin kun hoivayrittämistä aloitimme, kaikki alalle tulevat pienet paikalliset yritykset olivat samanlaisia keltanokkia, jotka yrityksen ja erehdyksen kautta opettelivat alaa.  Tänä päivänä sellainen toiminta ei riittäisi, sillä tämä on ammattilaisten touhua, sanoo Pirjo Ahlqvist.

Kajaanin Salmijärven kaupunginosassa sijaitsevissa ikäihmisten hoivakodeissa on asiakkaita 66 ja ne työllistävät 59 työntekijää.  Marian Kartano aloitti toimintansa vuonna 1999 ja  Marian Kamari vuonna 2009.