Lähivuosien haasteet huolettavat opistoväkeä

Tärkeää kansansivistystyötä tekevät kansalaisopistot joutuvat taloudellisesti yhä ahtaammalle tulevina vuosina. Valtion osuusjärjestelmää tullaan lähivuosina tarkistamaan ja esimerkiksi kansalaisopistoille tulevia avustuksia joudutaan osittain leikkaamaan. Hämeenlinnan seudulla kansalaisopisto pohtii vakavissaan yhdistymistä toisen asteen koulutuskuntayhtymän kanssa.

Kotimaa
Vanajaveden opisto nettisivu
Hannu Harhama / Yle

Hämeenlinnan seudulla toimiva Vanajaveden Opisto etsii keinoja selvitä lähitulevaisuuden haasteista. Opistossa on syksyllä pohdittu koulutuksen tulevaisuuden turvaamista, sillä valtion rahat ovat lähivuosina entistä tiukemmalla. Vanajaveden Opistossa halutaan selvittää pikaisesti onko taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevää siirtää opisto osaksi Koulutuskuntayhtymä Tavastiaa.

– Yhteistyö voi tuoda esimerkiksi tilakuluihin suuria säästöjä, arvioi Vanajaveden Opiston rehtori Outi Itäluoma. Esimerkiksi rakennuksien yhteiskäyttö tällä tavoin, että toinen käyttäjä käyttää tiloja päivällä ja me sitten illalla niin kuin me nytkin kyllä tehdään monissa meidän toimipisteissä juuri näin, mutta vielä on tässä parantamisen varaa.

– Tähän yhteistyöstä tehtävään selvitykseen liittyy vielä tuleva kuntalain muutos, josta tulee yhtiöittämisvelvoite maksulliseen palvelutoimintaan kuten meidänkin opistotoimintaan. Siinä, jos asiat konkretisoituvat, että mitä siinä voi olla vaikutuksia meidän toiminnallemme, niin entistä enemmän pitää esimerkiksi tilakäyttö olla hyvin tehokasta.

Samaista asiaa selvitettiin myös kolme vuotta sitten, mutta tuolloin selvitys ei johtanut tiiviimpään yhteistyöhön eikä fuusioon. Nyt toiveissa on, että selvitys Vanajaveden Opiston siirtämisestä osaksi Koulutuskuntayhtymä Tavastiaa valmistuu jo tammikuussa 2014. Vanajaveden Opiston yhtymähallitus käsittelee asiaa keskiviikkona.