1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiakkovierasjuhlissa luvassa lätkää luokkataisteluhengessä

Tampereella itsenäisyyspäivänä järjestettävän Kiakkovierasjuhlan poliittinen viesti on rikkoa yhtenäisyydentuntoa, jota presidentin juhlat ylläpitää. Rettelöintiä aktivistit eivät ole suunnitelleet, vaikka Suomessa olisikin aihetta mellakointiin.

Kotimaan uutiset
Itsenäisyyspäivän varjojuhlien mainos
Leena Peltokangas / Yle

Presidentti vieraineen juhlii Tampere-talolla itsenäisyyspäivänä ja samaan aikaan vietetään lähistöllä hieman rahvaanomaisempaa juhlaa jääkiekkoteeman ympärillä. Kiakkovieraiksi itseään kutsuva ryhmä kokoontuu ensin Tammelantorilla. Sieltä siirrytään myöhemmin varsinaiselle kiakkoareenalle, jota järjestäjät eivät vielä ole paljastaneet.

– Tarkoitus olisi jonkunlaisella porukalla, mitä Tampereelta ja mahdollisesti muilta paikkakunnilta tulee väkeä, viettää vähän toisenlaista juhlintaa, sanoo yksi Kiakkovierasjuhlan järjestäjistä.

Tätä nimettömänä esiintyvää järjestäjää kuultiin maanantaina Yle Puheen Politiikkaradiossa. Nimettömyyttään haastateltava perusteli sillä, että erilaisia taustoja omaavat järjestäjät eivät halua nostaa esiin yksittäisiä henkilöitä, järjestöjä tai puolueita, niin kuin politiikassa tehdään.

Kiakkovierasjuhlan iskulauseena on "Lätkää ja luokkataistelua!". Tapahtuman julisteessa Timo Jutila "rillaa" valtakunnan päättäjiä. Juhlien ohjelmassa on puolestaan luvassa katulätkää ja omat mailat kehotetaankin ottamaan mukaan.

Luokkataistelua edustanee se, että tapahtumalla on poliittinen viesti.

Hanttiin oikeistolaiselle politiikalle

Järjestäjien mukaan presidentin juhlilla ja vastaavilla tapahtumilla on ylläpidetty valheellista yhtenäisyydentuntoa kansassa samaan aikaan, kun viimeiset parikymmentä vuotta on harjoitettu hyvinkin oikeistolaista politiikkaa.

– Yhteiskuntakehitys on kääntynyt työväenluokan ja köyhemmän kansan näkökulmasta epäedulliseen suuntaan. Me haluamme rikkoa tätä yhtenäisyydentuntoa, mitä presidentin juhlat koittaa ylläpitää.

Käytännössä se on poliisin tulkinta, mikä on uhkaavaa naamioitumista.

Yksi Kiakkovierasjuhlien järjestäjistä

– Samaan aikaan, kun hallitseva luokka käy luokkataistelua ja on tällainen hyökkäys meneillään yhteiskunnassa pääomapiirien, työnantajajärjestöjen ja poliittisen eliitin taholta, on ajateltu näin yleisesti ottaen, että pitää ruveta täälläkin laittamaan hanttiin. Niin kuin on muuallakin maailmassa alkanut olla merkkejä siihen suuntaan, pitäisi vihdoin Suomessakin alkaa tapahtua.

Kiakkovierasjuhlijoille jaetaan Tammelantorilla Timo Jutila -naamareita.

Suomessa tunnistamattomaksi naamioituminen mielenosoitusten, yleisötilaisuuksien sekä muidenkin julkisella paikalla tapahtuvien yleisön kokoontumisten yhteydessä on rangaistavaa, jos naamioituneen ilmeisenä tarkoituksena on ryhtyä käyttämään väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta.

Juhlan järjestävät tulkitsevat lakia nimenomaan niin, että uhkaava naamiointi on kiellettyä.

– Käytännössä se on poliisin tulkinta, mikä on uhkaavaa naamioitumista. Meidän mukaan tämä ei ole sitä. Sen ei pitäisi olla laitonta, mutta toisaalta laillisuus ei ole meille myöskään mikään itseisarvo. Ehkä otetaan laki huomioon, mutta se ei ole se, mikä meitä periaatetasolla ohjaa.

"Ylimitoitettua varautumista"

Poliisin ja muiden tahojen varautumista sekä presidentin kutsujen että vastajuhlan osalta Kiakkovierasjuhlan järjestäjät pitävät ylimitoitettuna.

Mitä tähän vastatapahtumaan tulee, niin sen puitteissa ei ole järjestelty mitään rettelöintiä.

Yksi Kiakkovierasjuhlien järjestäjistä

– Vastapuolella varaudutaan jo nyt aika koviin toimenpiteisiin ja järjestelyihin ottaen huomioon kuinka rauhallinen yhteiskunnallinen tilanne tai liikehdintä Suomessa on.

Kiakkovierasjuhlien aktivistin mukaan itsenäisyyspäivän tiimoille ei ole suunniteltu erityisiä häiriöitä, mutta periaatteessa niin Suomessa kuin Tampereella olisi kyllä mellakointiin aihetta.

– Mitä tähän vastatapahtumaan tulee, niin sen puitteissa ei ole järjestelty mitään rettelöintiä.

Vastaavanlaisia kuokkavierasjuhlia on aiemmin vietetty Helsingissä, mutta viime vuosina tapahtumat ovat hiipuneet. Tampere saattaa herättää kiinnostuksen uudelleen, joten realistinen arvio osallistujamäärästä on joitakin satoja, sanoo Yle Puheen Politiikkaradiossa kuultu aktivisti.

Lähteet: Miia Kaarlelan tekemä haastattelu Yle Puheen Politiikkaradiossa

Lue seuraavaksi