Saksan suurin Pisa-ihme – yhtä hyvä kuin Suomi

Saksalaisille Suomi on vuosia ollut maa, jossa on kadehdittavan hyvä koulujärjestelmä. Vuoden 2000 ensimmäisestä Pisasta alkaen on Saksassa kysytty, mitä suomalaista kouluihin pitäisi saada. Nyt saksalaismedian on etsittävä jostakin uusi Suomi, sillä nykyinen ei olekaan enää Saksaa parempi.

Kuva: stern.de

Saksalaismedioista Stern otsikoi Pisa-uutisensa "Saksan koululaiset yhtä hyviä matematiikassa kuin suomalalaiset". Spiegel pohtii puolestaan, että Saksa on nyt samalla viivalla Suomen ja Kanadan kanssa, "kahden maan, joiden aiemmat sijoittumiset tuntuivat olevan saavuttamattomissa".

Vuoden 2000 Pisa-tulokset hävettivät Saksassa. Lukemisen ymmärtämisessä saksalaiskoululaiset olivatkin kaukana suomalaisista. Saksan koulujärjestelmää on sen jälkeen uudistettu rajusti. Saksa on niitä harvoja maita, joissa Pisa-tulokset ovat vuosikymmenessä parantuneet.

Vieläkin sosiaaliset erot ja maahanmuuttajatausta näkyvät oppimistuloksissa. Parempituloisten lapset ovat matemaattiselta osaamiseltaan lähes puolitoista lukuvuotta huonompituloisia edellä. Maahanmuuttajataustaisiin verrattuna ero on jo lähes kaksi lukuvuotta.

- Muissa maissa maahanmuuttajien osuus on huomattavasti pienempi kuin Saksassa, Suomessa esimerkiksi vain kaksi prosenttia, sanoi Saksan opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Josef Kraus Pisa-tutkimustulosten julkaisutilaisuudessa Saksassa.

Saksan nousu matematiikan ansiosta parempaan eurooppalaiseen Pisa-keskikastiin oli jollakin tavalla odotettavissa. Vuonna 2010 tehdyssä Forsa-tutkimuslaitoksen kyselyssä joka toinen saksalaispoika piti matematiikkaa lempiaineenaan koulussa. Tytöistä matematiikan lempiaineekseen nimesi joka kuudes.