1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Isänmaallinen mies antaa verensä Suomen puolesta

Arto Halosen tänään ensi-iltansa saava Isänmaallinen mies -komediaelokuva pyrkii ymmärtämään hiihtodopingia. Halonen on käsitellyt Suomen hiihtodopingin historiaa myös viime vuonna ilmestyneessä dokumentissa.

Kuva: Malla Hukkanen / Future Film

1980-luvulle sijoittuvassa elokuvassa Suomen hiihtomaajoukkue värvää Toivon salaiseksi aseekseen. Martti Suosalon esittämä työtön Toivo saadaan houkuteltua mukaan hiihtohuijaukseen eli laittomaan verensiirtoon imartelulla ja isänmaallisuuteen vetoamalla. Ensiluokkaista verta kärkkyy kaikin konstein erityisesti nuori ja viehättävä hiihtäjälupaus Aino, jota näyttelee Pamela Tola.

Isänmaallisen miehen ohjaajan Arto Halosen mukaan elokuva pyrkii parantamaan suomalaisten kärsimää kansallista hiihtotraumaa. Haloselle valkeni Sinivalkoinen valhe -dopingdokumenttia tehdessä, että hän haluaa käsitellä urheilumaailmaa myös sisäpiirin näkökulmasta. Tarkoitus on ymmärtää dopingin käyttäjiä, sanoo Halonen.

- Yksi tarkoitus on vapauttaa sekä naurun että tiedon kautta turhaa traumaa. Yksinkertaisesti urheilumaailman pelisäännöt menevät niin, että huipulla käytetään. Siksi pitäisi antaa anteeksi ja ymmärtää näitä ihmisiä. Monet meistä toimisivat samalla tavalla kuin elokuvan päähenkilö tai kuka tahansa urheilijoista, joka on tavoitellut menestystä.

Martti Suosalo löysi roolistaan rauhan

Pääosan esittäjän Martti Suosalon mielestä elokuvan kaikki henkilöhahmot ovat hyvin rakastettavia. 

- He yrittävät tehdä omaa työtään niin hyvin kuin pystyvät. Heistä ei tule nilkkejä, koska he eivät juokse vain rahapalkinnon perässä. Elokuvassa annetaan ymmärtää, että toimitaan isänmaan puolesta, se antaa jonkinlaisen oikeutuksen.

Elokuvan keskiöön nousee urheilun lisäksi myös Toivon oma eettinen kamppailu paitsi laittomuuksien myös parisuhdeuskollisuuden kanssa. Martti Suosalon mukaan Toivo on aivan tavallinen mies, jonka roolin kautta hän sanoo löytäneensä rauhan näyttelijänä.

- Olen 50-vuotias ukkeli. Minun ei enää tarvitse esittää mitään muuta kuin mitä itse olen eli ilmeisesti suomalaisen miehen prototyyppi. Tällaisia rooleja olen kautta ikäni tehnyt periaatteessa, mutta olen joutunut vääntämään itseäni. Nyt elämä on jo tuivertanut tiettyyn asentoon, että enää ei tarvitse. Se on lohduttavaa ja hauskaakin, että tulee rauha tekemiseen.

Elokuvan päärooleissa nähdään Martti Suosalo ja Pamela Tola. Kuva: Malla Hukkanen / Future Film

Veri on vahva symboli

Vaikka Isänmaallinen mies käsittelee urheilijoita mattimeikäläisinä huumorin kautta, on dopingin kuvaus totuudenmukaista. Doping on kylmäveristä ja vaarallista hengellä leikkimistä.

- Huippu-urheilun vaaliminen ei saa estää sitä, että puhutaan asiat faktoina ja totuuden kautta. Se on yhtälailla tärkeätä kuin myös nauraa sille, sanoo Halonen.

Veren luovuttamisen ja vaihtamisen voi elokuvassa ymmärtää monella tavalla.

- Verellä on monenlaisia merkityksiä liittyen isänmaahan ja voi ajatella varmasti vampyyrivertauksiakin. Veri on hyvällä tavalla hyvin vahva symboli, ja sen takia oli hieno rakentaa komediaa sitä kautta, Halonen sanoo.