Joulusesonki on monissa kauppaliikkeissä pisin ja mukavin

Kuluva viikko tuo kauppoihin asiakkaita jouluostosten lisäksi myös veronpalautusostoksille. Kaupan liiton tilastojen mukaan joulukuussa monissa erikoisliikkeissä myynti jopa tuplaantuu keskimääräiseen verrattuna. Tuottoisa joulusesonki tuo turvaa hiljaisemmille alkuvuoden kuukausille.

Kotimaa
Joulutähti ei siedä vetoa.
Joulutähti ei siedä vetoa.YLE / Anri Koski

Joulukuussa moni vähittäiskaupan erikoisliike tekee myyntiä useammankin hiljaisen kuukauden edestä. Tulevana viikonloppuna moni suuntaa ostoksille tänään maksettavien veronpalautusten turvin.

Yksi joulusesongin ilmeisimpiä ruuhkapaikkoja ovat kukkakaupat.

- Se on puolet enemmän myynnistä kuin tavallisena kuukautena. Se on pisin sesonki ja mukavin sesonki, joka meillä on, kertoo seinäjokelaisen Hyllykallion Kukan kauppias Varpu Saarela.

Paitsi, että joulusesonki on tunnelmallista aikaa ja asiakkaat ovat joulumielellä, sen tuotto tuo Saarelan mukaan taloudellisen varmuuden hiljaisille tammikuun ja helmikuun pakkaspäiville.

Kuluvalla viikolla juhlitaan itsenäisyyspäivää sekä syksyn ylioppilaita ja joulunodotus on jo alkanut. On siis melkein sesongin tärkein viikko. Saarelan mukaan joulunalusviikko on kuitenkin se kaikista kiireisin.

Kauppias Varpu Saarela seuraa tänä vuonna joulusesonkia vanhempainvapaan myötä osin sivusta. Mutta vain osin, sillä liikkeen paperityöt on jonkun hoidettava myös vuoden kovimpaan ruuhka-aikaan.

Optikkoliikkeissä ei erityistä sesonkia

Kaikille aloille joulukuu ei ole mitenkään erityinen sesonki, ellei jopa tavallista hiljaisempaa aikaa. Esimerkiksi optikkoliikkeille joulukuu on kuukausi muiden joukossa.

– Melkein sanoisin että joulukuu ei ole optikkoliikkeissä suurinta sesonkiia, ehkä enemmän kevättalvi ja alkuvuosi on vilkkaampaa. Mitä lähemmäs joulua mennään niin sitä enemmän hiljenee, kertoo optikko Rea Yli-Hirvelä Seinäjoelta.

Esimerkiksi veronpalautuksia ei Yli-Hirvelän mukaan käytetä erityisesti silmälaseihin. Joululahjoiksi optikkoliikkeistä tarttuu lähinnä aurinkolaseja ja lahjakortteja.