Jäitkö taas ilman talven hittilahjaa?

Lumipotkulauta on edelleen lasten toivelistan kärkisijoilla. Viime vuonna pienten pilttien pettymykseksi joulupukki joutui tarjoamaan aattona "ei oota" , kun potkulautojen suosio yllätti vanhemmat ja kauppiaat. Moni kauppias on toistamiseen ehtinyt myydä varastonsa tyhjiin jo ennen lumen tuloa.

Kotimaa
Lumipotkulauta sopii tasapainoharjoitteluun.
Sari Selin / Yle

Suomalaiset ovat innostuneet taas lumileikeistä, ja se näkyy kauppojen tarjonnassa. Pehmustetut liukurit ja ohjaustangolla varustetut pulkat ovat löytäneet paikkansa perinteisen pulkan ja rattikelkan rinnalle. Myös kelkkoja on tuunattu eri värein ja muodoin tytöille ja pojille sopivimmiksi, kertoo Sport-osaston myyjä Maria Hatakka Mikkelistä.

- Lumipotkulautojen suosio on edelleen suuri, ja nyt viedään viimeisiä varastosta. Lautojen suosio perustuu varmasti siihen, että kesällä potkulautoja näkyi paljon katukuvassa pienillä ja isommilla. Talvella halutaan sitten jatkaa potkulautailua suksien kanssa.

Uudenmallista liukuria ohjataan ohjaustangon avulla.
Uutuuspulkkaa ohjataan ohjaustangon avulla ja jarruna ovat omat jalat.Sari Selin / Yle

Maria Hatakan mielestä potkulautailu on hyvää tasapainoiluharjoitusta lapsille ja nuorille, mutta jyrkkiin ja jäisiin mäkiin potkulauta ei sovi.

- Isossa mäessä ja kovassa vauhdissa lumipotkulauta voi heittää helposti nurin, mutta tasaisella se toimii yhtä loistavasti kuin kesällä potkulauta. Loivemmissa mäissä sitten kypärä päähän ja lumen riemuista nauttimaan. Kannattaa myös muistaa laudan painorajoitukset, jotka on asetettu 50-60 kiloon.

Hatakan perheessä osattiin varautua hittituotteen suureen kysyntään, ja pari potkulautaa hankittiin hyvissä ajoin ennen joulua pukin konttiin. Isompi poika voi sitten koulumatkoillaan käyttää lumipotkulautaa, kun tavallinen potkulauta ja polkupyörä eivät lumessa kulje.

- Itse en ole potkuttelua vielä kokeillut, mutta katsotaan sitten jouluaattona, kumpi ehtii kokeilla ensimmäisenä - äiti vai poika, nauraa urheilullinen äiti.

Monelle vanhemmalle on tullut yllätyksenä se, että edullisimmat lumipotkulaudat on ostettu loppuun monesta kauppaliikkeestä, mutta esimerkiksi netin kautta kalliimpia lautoja on vielä saatavilla.

Paino taakse ja jalat kohti taivasta!

Lumipotkulautojen lisäksi perinteisempi pulkka, liukuri ja rattikelkka ovat edelleen talven kestosuosikkeja. Liukuri on kokenut myös aikamoisen muodonmuutoksen ja saanut pehmeyttä ympärilleen.

Pienempien tasapainoharjoittelun kannalta loistava peli

Maria Hatakka.

- Pehmustetut Wuufit ovat takamukselle parempia, ja rattikelkkoja on tuunattu pinkeiksi ja sporttisemmiksi malleiksi. Uutuutena pulkkamarkkinoilla ovat "snowhooverit", joita ohjataan pulkan keskellä olevan ohjauskahvan ja oman painon avulla. Jarrutus tapahtuu edelleen perinteisesti jalkavoimin.

- Näillä pulkilla pääsee kovaa, ja tässä on suosituksena, että jyrkkiin ja jäisiin mäkiin ei kannata yrittää. Vauhti kasvaa liian kovaksi. Pienempiin mäkiin sopiva laskupeli on tarkoitettu yli 3-vuotiaille.

Nykyisin pulkkamäkeen lähdetään koko perheen voimin. Tosin liukurit ja uudenmalliset pulkat ovat vanhemmalle laskijalle aika haasteellinen menopeli, sillä painon on oltava takana ja jalkojen ylhäällä melkein kohti taivasta.

- Harjoittelu tekee tässäkin lajissa mestarin, ja perinteisessä mäenlaskussa on kaivattua haastetta aikuisellekin. Oikein hyvää treeniä vatsalihaksille, muistuttaa Maria Hatakka Mikkelin Prisman urheiluosastolta.