1. yle.fi
  2. Uutiset

Pop up -ilmiö virkistää taidemaailmaa

Vaasalaiset taiteilijat ovat perustaneet reilun viikon verran auki olevan PopUp Vaasa -taidemyymälän. Esillä on kaiken kaikkiaan 12 eri taiteilijan töitä, joita voi ostaa. Taiteilijat halusivat tuoda taidettaan esille hieman tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.

Kotimaan uutiset
PopUp-taidemyymälässä on esillä 12 taitelijan töitä.
PopUp-taidemyymälässä on esillä 12 taitelijan töitä.Yle/Terhi Varjonen

Vaasassa aukeaa tänään lauantaina PopUp Vaasa -taidemyymälä. Myymälässä on kaikkiaan kahdentoista taiteilijan teoksia. Omia tuotoksiaan ovat esille ja myyntiin tuoneet Maria Nordbäck, Martin Karlsson, Kaarin Hellman, Cata Ahlbäck, Janika Herlevi, Sylvia Javén, Paula Blåfield, Henna Hellman, Sini Björkholm, Sonja Backlund, Jari Järvinen ja Susanna Paavola-Lehtinen.

Osa taiteilijoista tuo myymälään jo aiemmin tekemiään teoksiaitä, mutta esimerkiksi kuvataiteilija Cata Ahlbäck on varta vasten painanut uutta grafiikkaa myymälää varten.

– Painoin noita Angelo-grafiikoita tänne lisää ja laitan vielä muutaman teoksen lisää seinälle. Täydennän valikoimaa sitten sitä mukaa, kun teoksia menee kaupaksi, kertoo Ahlbäck.

Matalan kynnyksen taide-elämys

Pop up -ilmiö on osalle tuttu ravintola-alan puolelta, mutta taidetta ei ainakaan Vaasassa ole myyty vastaavalla tavalla. Muualla maassa, esimerkiksi Tampereella ja Oulussa pop up -ilmiö taiteen parissa on jo tutumpaa.

Tarkoituksena on, että kaupunkilaisten olisi helppo astua sisään keskikaupungilla sijiatsevaan taidetta täynnä olevaan tilaan. Paikka on vanha Haanpään kauppa, joka on ehtinyt olla tyhjillään jo jonkin aikaa. Taiteilijat itse pitävät mahdollisuutta olla mukana myymälässä erittäin hyvänä.

– Tämä on aivan loistava mahdollisuus tuoda esille taidetta helpolla tavalla. Monta kertaa ihmisille voi olla kynnyskysymys mennä galleriaan katsomaan taidetta. Täällä voi kierrellä ja katsella rauhassa. Voi tehdä ostoksia tai olla tekemättä, kertoo Ahlbäck.

Taidemyymälässä on vapaus käydä vain katsomassa ja nauttimassa harvinaislaatuisesta taidenäyttelystä. Kymmenen päivän taidemyymälä on myös taiteilijoille virkistävä katkos omaan työskentelyyn.

Lue seuraavaksi