Näin syntyy ihan paras lumiukko!

Siihen tarvitaan paljon puhdasta nuoskalunta, kiviä, yksi porkkana ja hieman voimaa. Aina ei porkkanakaan ole tarpeen. Mutta useita käsiparia on hyvä olla, ja joku joka hieman johtaa työtä. Mikkelin Röllin päiväkodin eskarilaiset paljastavat, miten syntyy oikeaoppinen lumiukko.

Kotimaa
Päiväkotilapsia ja lumiukko.
Tarja Nyyssönen / Yle

Puhtaan valkoinen lumikerros kutsuu houkuttelevasti Röllin päiväkodin pihalla lapsia. Muutama lämpöaste on tehnyt lumesta juuri täydellistä vaikkapa lumiukon rakentamiseen.

- Kylmälle tuntuu lumi, mutta tosi hyviä palloja tästä tulee, toteaa eskarilainen Niilo Hölttä.

Lumiukon rakentaminen lähtee alkupallosta. Pienestä lumipallosta pyöritellään nuoskalumessa yhä isompi ja isompi. Ensimmäinen pallo saa olla aika iso, sillä se on perusta koko lumiukolle.

- Lumiukolla on jalat, keskiosa ja pää ja hattu, tietää Kerttu Tuhkalainen kertoa.

Päiväkotilapset tekevät lumiukkoa.
Tarja Nyyssönen / Yle

- Ei ne kyllä oikeasti ole jalat, vaan semmoinen pallo on alavartalona, Kerttu jatkaa.

Tällä kertaa tekijät ovat niin innokkaita, että alkupalloja syntyy kaksi. Mutta sekään ei haittaa, sillä ne voidaan helposti yhdistää.

- Lumi toimii liimana. Tästä tulee lumiukko, kun tällä on vähän niin kuin housut. Lumiakalla olisi hame päällä, Kerttu valottaa.

Nenä tuottaa ongelmia

Eskarilainen Noora Nykänen muistelee viime vuonna päiväkodin pihalle tehtyä lumiukkoa.

- Sillä oli porkkananenä, mutta sitten se tippui ja linnut söivät sen. Max kyllä rikkoi sen lumiukon muutenkin sitten.

Neljän hengen asiantuntijaryhmä häärii lumessa kovalla tohinalla. Palloja syntyy urakalla ja Kerttu ottaa ohjat käsiinsä.

- Tee sinä Niilo vaikka hattu tälle ukolle. Ja Valtteri voit tehdä keskivartalon, tyttö neuvoo.

Pian lumiukko alkaakin hahmottua. Lapset taputtelevat ukkoa eri puolilta vartaloa. Sillä tavalla siitä tulee oikean muotoinen.

- Lumiukko on pyöreä. Me tehdään tästä niin iso että se ulottuu taivaaseen vaikka, Kerttu kertoo työn lomassa.

Lumiukon sivuprofiili.
Porkkanaa ei ollut saatavilla, mutta hyvä nenä lumestakin syntyy. Tarja Nyyssönen / Yle

Niilo odottaa kärsivällisesti lumiukon hattu kädessään, että muu porukka saa pään laitettua paikalleen. Tytöt tekevät pään pikaisesti ja samalla Valtteri on jo hakenut kiviä silmiksi. Nenä tuottaa tällä kertaa päänvaivaa.

- Porkkanaa meillä ei nyt ole, mistähän sen nenän voisi tehdä? lapset miettivät.

Pian joku keksii, että lumesta voi tehdä ihan hyvän nenän. Suuksi kelpaa pihalta löytynyt keppi.

- Vähän totinen se nyt on, tuommoinen suora suu, Valtteri Rautio tuumailee lumiukkoa katsellessaan.

Lumiukolla ei ole yksinäistä - kaverit tulevat iltaisin juttelemaan

Ryhmällä on hieman epäselvyyttä siitä, mikä lumiukosta tulee. Pojat ehdottavat että se olisi vartija, jolla olisi myös miekka ja kilpi. Tytöt haluavat tehdä lumiukosta kuninkaan. Kruunu pitäisi tosin olla.

- Tää vois olla vaikka vartijakuningas. Tehdään sille sellainen muuri tähän ympärille, lapset innostuvat ja muovailevat lumesta käsiä lumiukon sivuille.

Risu saa luvan toimia miekkana ja kilpi rakentuu lumesta alta aikayksikön. Kun miekkakäsi tippuu maahan kolmatta kertaa, kyllästyvät lapset jatkuvaan korjaamiseen ja laittavat lumilapion tukemaan kättä. Lapio onkin parempi miekka.

Lumiukolla ei kuulemma voi sen kummemmin leikkiä, se on vaan paikallaan ja vartioi pihaa. Kylmä ukolle ei tule, vaikka sillä ei vaatteita olekaan, sillä se on tehty lumesta ja se on tottunut kylmään, lapset valottavat. Yksinäisyyskään ei lumiukkoa vaivaa.

- Kun lapset lähtevät päiväkodista pois ja piha hiljenee, kutsuu tää muiden pihojen lumiukot luokseen, Kerttu kertoo.

- Ne muut lumiukot tuossa aidan takana nytkin, makaavat maassa niin ettei me nähdä niitä. Sitten illalla ne nousee ylös ja tulee tänne pihalle kaveriksi, Noora tietää.

Noin 10 minuutin touhuamisen jälkeen porukka katsoo lumiukkoa ja toteaa sen olevan valmis. Suunnitelmia lumen varalle vielä riittää.

- Nythän me voitas tehdä tälle vaikka joku outo lumilemmikki. Tai se muuri tämän ympärille, Niilo, Noora, Valtteri ja Kerttu visioivat Röllin päiväkodin pihalla.

Päiväkotilapset tekevät lumiukkoa.
Tarja Nyyssönen / Yle