Nuorisotakuu toteutuu parhaiten Pohjois-Savossa

Pohjois-Savo on valtakunnan kärjessä nuorten työllistämisessä. Vuoden alusta lokakuun loppuun nuorten työttömyys on laskenut maakunnassa viisitoista prosenttiyksikköä.

Pohjois-Savo
Nuoria tutkimassa listaa avoimista työpaikoista
Sampsa Tervaharju / Yle

Pohjois-Savo on onnistunut nuorisotakuun toteuttamisessa parhaiten koko Suomessa. Lokakuussa alle 25-vuotiaiden työttömien kohdalla yli 90 prosenttia pääsi työhön, koulutukseen tai tarvittavien palveluiden piiriin, kun valtakunnan keskiarvo oli 80,4 prosenttia.

- Olemme pärjänneet selkeästi valtakunnallisessa vertailussa. Pohjois-Savossa on panostettu asiaan kovasti ja ote on ollut tosi hyvä, iloitsee Pohjois-Savon ELY-keskuksen aikuiskoulutuspäällikkö Jan Blomberg.

Maakunnan palveluntarjoajat ja työnantajat ovat myös olleet hyvin mukana, mikä selittää osaltaan Pohjois-Savon pärjäämistä valtakunnallisesti.

Esimerkiksi Siilinjärvellä nuorten työttömyys on päästy kutistamaan kolmeen prosenttiin. Isommista maakunnan kaupungeista Iisalmi ja Varkaus yltävät reiluun 10 prosenttiin ja Kuopio jää vähän alle 10 prosentin.

Nuorten täystyöllisyyteen vielä matkaa

Jotta nuorisotakuun tavoitteisiin päästäisiin tarvitaan kuitenkin vielä paljon työtä. Nuorisotakuun tavoitteena on siis tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

- Paukkuja tarvitaan lisää. Toimintaa täytyy tehostaa, pyrkiä löytämään erilaisia vaihtoehtoja ja kuunnella nuorten mielipiteitä, Blomberg kertoo.

Kuitenkin vaikka Pohjois-Savossa työ- ja koulutuspalveluita on tarjottu nuorille työnhakijoille aktiivisesti, ja nuoret ovat sijoittuneet hyvin työhön ja koulutuksiin, on nuorten työttömien määrä kasvanut edelleen. Mutta ilman aktiivista palveluiden tarjoamista nuorten työttömyysluvut olisivat huomattavasti suurempia.

Lokakuun lopussa Pohjois-Savon työvoimapalveluissa oli 1224 nuorta ja suurin osa heistä oli työllistettynä työllisyysmäärärahoilla ja työkokeilussa työpaikalla.