Rajaseudun joulukauppa on kallellaan Suomeen

Tornion ja Haaparannan rajaseudulla joulukauppa saa starttinsa veronpalautusten kuluttajista. Rajalla -kauppakeskuksen johtajalla on useita syitä uskoa jopa joulukaupan hienoiseen kasvuun tänä vuonna.

Kotimaa
Jukka Korpimäki
Kati Siponmaa / Yle

Kaupan keskusliitto ennusti joulukaupan pysyvän valtakunnallisesti edellisen vuoden tasolla, mutta kauppakeskusjohtaja Jukka Korpimäellä on useampi syy luottaa kaupan kasvuun rajaseudulla. Hänen mukaansa kauppaa vauhdittaa paitsi keskiviikkona maksettavat veronpalautukset, myös kruunuun nähden vahvistunut euro.

– Kruunun kurssihan on jonkun verran kallellaan Suomeen päin ja tietenkin edesauttaa tätä rajakauppaa meidän eduksi. Positiivista odotusta on myös siksi, että meillä on edellisvuoteen verrattuna paljon uusia toimijoita. Tästä se vauhti kiihtyy veronpalautusten myötä ja pientä kasvua tapahtuu myynnissä ja asiakasvirroissa, uskoo Korpimäki.

Talouden taantumasta ei Korpimäen mukaan tarvitse joulukaupan yhteydessä juurikaan huudella.

– Kyllähän taantumasta puhutaan, mutta minun mielestä siitä huuteleminen ei auta, vaan pitää nähdä positiivisia asioita. Ihmiset tarvitsevat tuotteita ja palveluita ja sen mukaan pitää elää, Korpimäki muotoilee.

Shoppailua kokopäiväisesti

Simolainen Anu Rajaniemi lapsineen on varannut kokonaisen päivän vietettäväksi rajaseudun liikkeissä.

– Lasten kanssa on helppo liikkua kauppakeskuksessa ja täältä löytyy kaikki tarvittavat liikkeet, Rajaniemi perustelee.

Myös Ruotsin kaupoilla ostosreissullaan vieraileva Rajaniemi käy jouluostoksilla lisäksi Kemissä ja Oulussa. Nettikauppaa hän ei käytä.

– Tykkään käydä liikkeissä hypistelemässä tuotteita.