Koko Tampere pukeutuu sinivalkoisiin - katso kuvat

Tampereen pormestarin toive sinivalkoisista näyteikkunoista on otettu kaupungin keskustassa todesta. Itsenäisyyspäivän värejä tunnustavien ikkunasomisteiden joukossa on niin perinteisiä kynttilöitä ja lippunauhoja kuin minikokoisia sotaveteraaneja ja presidenttejäkin.

Linnan juhlat
Mummo- ja Vaari-nuket Mummon kammarin ikkunalla itsenäisyyspäiväsomistuksessa
Mummon kammarin Mummo ja Vaari viettävät itsenäisyyspäivää juhlavasti kahvien ja konjakkien äärellä, sinivalkoisten kristallien alla.Anna Sirén / Yle

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen esitti Tampereen keskustan yrittäjille toiveen: tänä vuonna, kun Tampere on yhden päivän ajan koko maan keskipiste, keskustan näyteikkunoiden toivottaisiin loistavan Suomen väreissä.

Moni otti haasteen vastaan, ja niinpä useiden tamperelaisliikkeiden ikkunoilla näkyy paitsi Suomen Tampere -julisteita, myös kauniita sinivalkoisia somistuksia. Suomen liput koristavat ikkunoita niin pöytäviireinä kuin lippurihmoinakin, ja sinivalkoisia kynttilöitä on nostettu monen somistuksen keskipisteeksi.

Mummo ja Vaari ottavat konjakit kristallien alla

Yksi herttaisimmista somistuksista löytyy vanhustyönkeskus Mummon kammarin ikkunalta. Sinivalkoista väri- ja koristemaailmaa riittää Otavalankadulla peräti viiden ikkunan leveydeltä, mutta ohikulkijoiden huomio kiinnittyy erityisesti keskuksen maskottien Mummon ja Vaarin juhlahetkeen.

Sinivalkoisten kristallien alla ja pitsiliinalla peitetyn pöydän äärellä istuvat perinteikkäät nuket ovat saaneet ylleen juhla-asut ja ympärilleen itsenäisyyspäivän arvoisen miljöön.

- Juhlatarjoiluun kuuluu kahvia ja itsenäisyyspäivän kakkua, ja tietenkin Mummo ja Vaari nauttivat Suomen kunniaksi myös yhdet konjakit, esittelee somistuksesta vastaava Kati Lindberg.

Käsistään kätevä nainen suunnittelee ja vaihtaa Mummon ja Vaarin ulkomuotoa ja ympäristöä useita kertoja vuodessa. Tällä kertaa erityistä vaivaa on nähty sotaveteraani-Vaarin asun kanssa. Upseerin univormu syntyi perheen yhteistyönä.

- Ompelin itse Vaarin housut, ja vaatturimestarin koulutuksen saanut vanhin tyttäreni kaavoitti takin. Polettien kanssa kysyin apua mieheltäni, ja hän pioneerina toivoi pioneerien väriä. Pistin olalle kaksi merkkiä, ja niin Vaarista tuli sitten everstiluutnantti tai joku muu sellainen korkea-arvoinen, Kati Lindberg nauraa.

Suomi-pipo turistille, coctail-mekko juhlijalle

Käsityökeskus Taito Pirkanmaan ikkuna loistaa pormestarin toiveen mukaisesti Suomen väreissä. Pyykkinarulla roikkuu sinivalkoisia sukkia ja tumppuja, ja pienissä saloissaan hulmuavat huovutetut siniristiliput.

Sinivalkoisia tuotteita menee pääasiassa turisteille.

Anna Backman

Oman kaupungin väki pysähtyy ihastelemaan ikkunaa, mutta Suomi-tuotteiden pääasiallinen ostajakunta tulee muualta, kertoo Anna Backman.

- Sinivalkoisia tuotteita menee pääasiassa turisteille. Tamperelaiset suosivat enemmänkin yksiväristä valkoista.

Myös suuren vaateliikkeen ikkunan iltapukusomistus pääkadun varrella tunnustaa väriä. Shamppanjalasien vierellä poseeraavien mallinukkeneitien yllä on niin perinteisiä pitkiä iltapukuja kuin tänä vuonna etikettirajoihin mahtuvia coctail-mekkojakin.

- Lyhyt mekko sopii itsenäisyyspäivään ihan hienosti, kun juhlissa ei tänä vuonna tanssita, toteaa ikkunaa ihastellut pariskunta ja kehaisee sinivalkoisen juhlaeleganssin ylipäätään upeaksi.