Itä- ja Pohjois-Suomi kannattavat sotilaallista liittoutumattomuutta tiukemmin kuin muu Suomi

Asevelvollisuusarmeija ja sotilaallinen liittoutumattomuus saavat eniten kannatusta Itä- ja Pohjois-Suomessa. Maanpuolustustiedotus selvitti asian lokakuussa.

Kotimaa
Varusmiehiä ampumaharjoituksissa kuulosuojaimet korvilla.
Yle

Mahdolliseen Suomen Nato-jäsenyyteen suhtaudutaan Itä- ja Pohjois-Suomessa kriittisesti. Jäsenyyden kannattajia on alueella 18 prosenttia.

Länsi-Suomessa Nato-jäsenyyden kannattajia on 19 prosenttia.

Nato-jäsenyyttä kannatetaan eniten Etelä-Suomessa, jossa 24 prosenttia haluaisi Suomen pyrkivän Pohjois-Atlantin puolustusliiton jäseneksi.

Tiedot ilmenevät Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tutkimuksesta.

Lähes neljä viidestä itä- ja pohjoissuomalaisesta kannattaa nykyisen asevelvollisuusjärjestelmän säilyttämistä. Nykyisenlaisen armeijan kannatus on alueella 78 prosenttia. Etelä-Suomessa 63 prosenttia kannattaa yleistä asevelvollisuutta. Länsi-Suomessa kannattajia on 67 prosenttia.

Kaikenlainen sotilaallinen liittoutumattomuus saa Itä- ja Pohjois-Suomessa 76 prosentin kannatuksen, kun Etelä-Suomessa liittoutumattomuutta kannattaa 63 prosenttia.

Maanpuolustustahto on yhtä suurta idässä, pohjoisessa ja etelässä

Kyselyssä selvitettiin myös sitä, olisiko vastaaja itse valmis osallistumaan maanpuolustukseen omien kykyjensä ja taitojensa mukaan. Itä- ja Pohjois-Suomessa kysymykseen vastasi myöntävästi 87 prosenttia. Sama osa eteläsuomalaisista oli valmis osallistumaan puolustukseen. Länsi-Suomessa maanpuolustukseen oli valmis osallistumaan 81 prosenttia vastaajista.

Kaikkialla Suomessa lähes kaikki vastaajat ajattelivat, että sotilaallisen uhkan kohdistuminen Suomeen on joko melko epätodennäköistä tai erittäin epätodennäköistä.

Tutkimukseen on haastateltu 1038 henkilöä. Haastatteluja tehtiin 80 paikkakunnalla eri puolilla Suomea lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Tutkimuksen kohderyhmä oli 15-79 -vuotias väestö.Kyselyssä pyydettiin vastauksia 18 eri kysymykseen