1. yle.fi
  2. Uutiset

Säyneisen kyläkauppa aukesi uudelleen: kylätoimikunnan aktiivisuus palkittiin

Säyneisiin Nilsiän ja Juankosken rajalle on saatu jälleen kyläkauppa. Kauppa ehti olla kiinni syyskuusta alkaen, kun osuuskauppa PeeÄssä laittoi lapun luukulle. Kylätoimikunta haki aktiivisesti uutta kauppiasta ja se tuotti tulosta - nyt kauppa on jälleen auki.

Säyneinen, Juankoski
Säyneisen kyläkauppa aukesi 3 kuukauden hiljaiselon jälkeen.
Yle

Valot palavat jälleen Säyneisen kaupassa ja kyläläiset hakevat evästä sekä muuta tarpeellista tavaraa kolmen kuukauden tauon jälkeen iloisin mielin. Tauon aikana kauppamatkaa kertyi vähintään peninkulman verran, osalle jopa kolminkertaisesti.

Säyneisen kylätoimikunnan jäsen Pirjo Tirkkonen oli aktiivisesti mukana uuden kauppiaan haussa.

- Oli niin äärettömän kammottavaa, kun oli kauppa kiinni. Toivottavasti siitä jokainen oppii, että kaupassa pitää käydä omalla kylällä.

Leena ja Tapio Tirkkonen ostivat kaupasta kerralla ison kärryn ruokaa.

- Kannatan kauppaa ihan sydämestäni. He ovat tervetulleitä tänne nämä kauppiaat, Leena Tirkkonen sanoo.

Kauppa siirtyi toiseen ketjuun

Toivotaan, että kyläkaupat  elävät. Se on paljon meistä kauppiaista kiinni, mutta myös asiakkaista.

Tapio Hartikainen

Säyneisessä kauppiaana on aloittanut pariskunta, joka aiemmin pyöritti kyläkauppaa Nilsiän Palonurmessa.

PeeÄssä myi kiinteistön edullisesti uusille yrittäjille, jotka toimivat nyt M-ketjun alla. Siihen kuuluu itsenäisiä kauppiaita. Kaikkiaan myymälöitä eri puolilla maata on reilut 70, joista Itä-Suomessa 12. Ketjun tavoitteena on lisätä myymälöitä vielä muutamalla kymmenellä.

Säyneisen uudet kauppiaat uskovat edelleen kyläkaupan mahdollisuuksiin, vaikka kato kauppakartalla on ollutkin kova.

Kauppias Tapio Hartikainen aprikoi, että ajatukset kyläkauppoja kohtaan ovat muuttumassa hyvään suuntaan, mutta: - Toivotaan, että kyläkaupat elävät. Se on paljon meistä kauppiaista kiinni, mutta ennen kaikkea myös asiakkaista.

Säyneisen uudet kauppiaat aikovat jatkossa päivittäistavaroiden lisäksi panostaa myös rautakauppatarvikkeisiin. Myös muita oheispalveluja haetaan.

Toinen Säyneisen kauppiaista on Pirkko Miettinen. Hän kertoo, että suunnitelmia on olemassa.

- Veikkaus on toiveissa ja Matkahuolto soitti, että tulevat huomenna käymään. Katsotaan, miten asia etenee.

Asiakas Pirkko Korhonen on niin innoissaan uudesta kaupasta, että hän on tehnyt kaupalle oikein laulun. Se ilmeisesti esitetään Säyneisen kyläkaupan virallisissa avajaisissa itsenäisyyspäivän aattona.

- Kyllä meillä reunapuolen ihmisilläkin pitäisi olla subjektiivinen oikeus saada kaupoista se, mitä päivittäin tarvitsemme, sanoo eläköitynyt opettaja, säyneisläinen Pirkko Korhonen.

Lue seuraavaksi