Katainen: Jäämeren rata suuri mahdollisuus

Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä Jäämeren rautatien mahdollisuus on selvitettävä ensin Pohjoismaiden kesken. Kataisen mukaan rata on Suomelle suuri mahdollisuus mutta vielä ei tiedetä sen kannattavuutta. Radan lopullinen kohtalo on useiden valtioiden satama- ja muista liikennepäätöksistä kiinni.   

politiikka
Jyrki Katainen ja Tapio Räihä Lapin Radion studiossa
Sirkku Savusalo / Yle
Jyrki Katainen ja Tapio Räihä Lapin Radion studiossa
Pääministeri Jyrki Kataista haastattelee Tapio Räihä.

Pääministeri osallistui tänään Rovaniemellä kaupungin ja Lapin yliopiston Arktisen keskuksen kansainväliseen Arktiseen konferenssiin. Katainen esitteli syyskesällä valtioneuvoston periaatepäätökseen kirjattuja Suomen arktisen strategian linjauksia. Niiden mukaan Suomi sovittaa yhteen arktisen ympäristön riskit ja liiketoiminnan kansainvälisen yhteistyön avulla.

Lyhyen puheensa jälkeen Katainen vastaili toimittajien kysymyksiin mm. Jäämeren radasta.

- Minusta pohjoismainen yhteys on tässä yksi raide, joka pitää nyt alkuun selvittää, tietysti toinen vaihtoehto on Venäjän puolella kulkeva rata. Meidän pitäisi Pohjoismaiden kesken päättää mikä on yhteinen satama ja me keritään se ratamahdollisuus torppaamaan sitten myöhemmin jos siltä vaikuttaa, että se ei olisi kannattavaa, se kannattaa minusta selvittää hyvin huolella.

- Se on Suomen tulevaisuuden kehityksen kannalta erittäin merkittävä mahdollisuus, mutta sitä me emme vielä tiedä onko se kannattava.

Erityisesti Lapissa on viime vuodet keskusteltu Jäämeren rautatien mahdollisuudesta. Ehkä eniten esillä ovat olleet ratavaihtoehdot Roveniemeltä Lapin halki Norjan Kirkkoniemen satamaan tai Sallan kautta Venäjälle Muurmanskiin.

Ratakeskustelu on syntynyt Euroopasta Aasiaan kulkevan pohjoisen merireitin yhä pidempään kestävien sulan veden jaksojen lisäännyttyä viime vuosikymmeninä.