Autojen keskuslukot hyytyivät oudosti – sotaharjoitus syypää?

Autojen keskuslukitukset lopettivat toimintansa kankaanpääläisen kerrostalon pihalla kuin yhteisestä sopimuksesta. Samaan aikaan oli viereisessä varuskunnassa menossa sotaharjoitukset. Viestintävirasto pitää mahdollisena, että asioilla on yhteys. Näyttöä puolesta tai vastaan ei kuitenkaan ole.

Kotimaa
Parkkipaikka
Yle

Kankaanpääläisellä kerrostaloalueella sattui taannoin erikoinen tilanne.

Pihassa olevien autojen keskuslukkojen kauko-ohjaukset lopettivat toimintansa parin päivän ajaksi. Viestintävirastossa epäillään, että samalla taajuuskaistalle on tullut kuormaa muista laitteista tai kauko-ohjausjärjestelmistä.

- Tätä taajuuskaistaa ei ole varattu pelkästään autojen lukitusjärjestelmille. Ongelmat johtuvat siitä, jos samalle taajuuskaistalle tulee muita pienteholaitteita, sanoo erityisasianstuntija Yrjö Hämäläinen Viestintävirastosta.

Hän muistaa esimerkin langattomasta sääasemasta, jonka vikaantunut anturi lähetti jatkuvasti signaalia estäen autojen lukituksen toiminnan.

- Ongelma on siinä, että autojen lukitusten vastaanottojärjestelmät ovat massatuotteita, jotka on pyritty tekemään mahdollisimman pienillä yksikkökustannuksilla. Ne ottavat vastaan myös muita signaaleja lähialueelta.

Puolustusvoimien osuudesta asiaan ei näyttöä

Samaan aikaan, kun kankaanpääläisen kerrostalon pihalla autojen keskuslukot olivat pois toiminnasta, pidettiin läheisessä Niinisalon varuskunnassa sotaharjoituksia.

Hämäläinen pitää mahdollisena, että asioilla on yhteys.

- Mitään ei voida sulkea pois, mutta ei voida myöskään osoittaa, että armeijan viestijärjestelmät olisivat siihen vaikuttaneet. Tapaukset, joita me olemme selvittäneet, ovat aiheutuneet siviilipuolen laitteista, ja sielläkin ne syyt ovat olleet mitä ihmeellisimpiä.

Viestintäviraston tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa ulkopuolinen signaali olisi avannut autojen lukituksia. Myöskään näyttöä tahallisesta häirinnästä ei löydy.

Klo 9.59 juttua korjattu: Taajuuskaistaa ei ole varattu pelkästään autojen lukitusjärjestelmille