Kirkko seisoo veden päällä

Lahden Laune on kuuluisa lähteistään. Lahden vanhin, 60-vuotias Launeen kirkko seisoo tukevasti paalujen päällä, lähdevesipatjalla.   

kulttuuri
Talviaurinko valaiseen Launeen kirkon.
Tuija Veirto / Yle

Alun perin Launeen kirkko rakennettiin seurakuntakodiksi. Kirkoksi se vihittiin vuonna 1958, laajennuksen jälkeen.

Perusteellinen korjaus kirkkoon tehtiin 2000-luvun alussa. Samalla tiloja muutettiin vastaamaan tämän päivän vaatimuksia. Remontti tehtiin 50-luvun henkeen, kotoisuutta unohtamatta.

- Laune taitaa olla ainoa kirkko ainakin Lahdessa, jossa on matot lattialla, verhot ikkunoissa ja kukkia ikkunalaudoilla, kertoo siivoja Sirkka-Liisa Metso ylpeänä.

Hän muutti Launeen kirkon silloisen Pappilan puolelle asumaan vuonna 1966 vanhempiensa mukana. Nämä toimivat kirkolla suntiona ja siivoojana.

Metso on jatkanut äitinsä perinteitä kirkon työntekijänä. Hän tuntee Launeen kirkon pohjia myöten.

- Lapsena täällä oli hauska leikkiä esimerkiksi kirkonrottaa. Täällä ja kirkon ympäristössä oli mainiota piilopaikkoja, hän kertoo.

Automatiikka valvoo

Metso pääsee myös kirkon alakerrassa sijaitsevaan huoneeseen, jossa on veden korkeutta säätelevä automatiikka.

Kirkon rakentaminen nykyiselle paikalleen todettiin haasteelliseksi, mutta niille sijoille kirkko haluttiin. Vuoden 2001 remontissa veden alla sijaitsevien paalujen kunto todettiin kuitenkin hyväksi.

Veden korkeuden pääsee toteamaan myös silmämääräisesti, ruuveilla suljetun luukun alta. Luukun alla on syvä kaivo ja siinä seisova vesi mustaa.

- Se, että kirkko on rakennettu puupaaluille on haaste tulevillekin polville. Veden pinnan vaihteluita pitää seurata tarkkaan. Tällä hetkellä voi sanoa, että kirkko on ikäisekseen priimassa kunnossa, Lahden seurakuntien kiinteistöpäällikkö Riitta Rantanen toteaa.