1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kouvola laskee ensi vuoden säästöjä henkilöstövähennysten varaan

Kaupunginhallituksen maanantaiset päätökset kasvattivat ensi vuoden budjettiesityksen alijäämää vajaalla viidellä miljoonalla eurolla yhteensä noin 16 miljoonaan euroon. Parhaillaan käynnissä olevilla yt-neuvotteluilla tavoitellaan puolestaan 20 miljoonan euron säästöjä henkilöstömenoista.

Kotimaan uutiset
Kouvolan kaupungintalo
Raine Martikainen / Yle

Kouvola on perumassa säästöjä miljoonien eurojen edestä. Kaupunginhallitus linjasi eilen, että muun muassa vanhusten Anjalakoti ja lasten kotihoidontuen kuntalisä saisivat jatkoaikaa. Vaikka valtuusto ensi maanantaina löisikin budjetin lukkoon, paljon jää vielä riippumaan kaupungin käymien yt-neuvottelujen tuloksista, joilla kaupunki tavoittelee 600 henkilön vähennystä ensi vuoden loppuun mennessä.

Kaupunginhallituksen maanantaiset päätökset kasvattivat ensi vuoden budjettiesityksen alijäämää vajaalla viidellä miljoonalla eurolla yhteensä 16 miljoonaan euroon. Parhaillaan käynnissä olevilla yt-neuvotteluilla tavoitellaan puolestaan 20 miljoonan euron säästöjä henkilöstömenoista. Kaikkia aiotuista henkilöstösäästöistä ei saada kuitenkaan aikaiseksi ensi vuonna. Paljon jääkin sen varaan millaisia tuloksia yt-neuvotteluista saadaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan kokoomuksen Jari Larikan mukaan säätötavoitteiden kanssa ei ole kuitenkaan alettu löysäilemään.

- Me olemme tosissamme näiden meidän säästötavoitteiden kanssa, mutta meillä on se 600 ihmisen henkilöstövähennyksen tavoite ja me nähdään se ensi vuoden aikana, miten se puree. Siinä suhteessa meillä on budjetti auki koko ajan, Larikka sanoo.

Larikan mielestä valtuustoryhmien tulisi jo ensi maanantain valtuuston kokoukseen mennessä löytää korvaavat säästökohteet ensi vuoden budjettiin Anjalakodille ja kotihoidon kuntalisälle. Larikka arvelee, että budjetti joudutaan avaamaan ensi vuonna kahteen otteeseen kun saadaan tietää, mitä yt-neuvottelut ovat tuottaneet.

Myös hallituksen 1. varapuheenjohtaja SDP:n Jukka Nyberg on samoilla linjoilla.

- Se on päivän selvää, että tässä vallitsevassa tilanteessa joudutaan jo varmasti heti alkuvuodesta tarkastelemaan asioita uudestaan, vaikka budjetti onkin lyöty lukkoon, Nyberg toteaa.

Kouvolan kaupunginjohtajan Lauri Lamminmäen mukaan kaupunginhallituksen päätökset tarkoittavat, että kaupungin alijäämä kasvaa edelleen ja tulevaisuudessa edessä ovat entistä kovemmat ratkaisut.

Lue seuraavaksi