1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tornitalot

Ouluun nousee lisää tornitaloja

Oulun ympäristötalossa viitataan kintaalla korkeiden tornitalojen vastustajille. Kaavassa tai valmistelussa on jo toistakymmentä vähintään 12-kerroksista taloa, ja saman verran on tulossa valmisteluun.

tornitalot
Taiteilijan näkemys Oulun Toppilansalmen rantaan suunnellusta tornitalosta.
Taiteilijan näkemys Oulun Toppilansalmen rantaan suunnellusta tornitalosta.SRV

Kaavoittajan mielestä parhaita paikkoja uusille tornitaloille on radan varressa ja ydinkeskustassa, jossa kallioparkki ratkaisee pysäköinti- ja väestönsuojelutarpeita.

Muitakin tornitalohankkeita vauhditetaan kuntapäättäjille lähiaikoina esiteltävässä alueselvityksessä. Selvitys osoittaa vyöhykkeet, joille kaupunki on valmis sijoittamaan tornitaloja.

- Mainoita kohteita olisivat pohjoinen ja eteläinen sisääntulo, eli Linnanmaalla teknologiakylän ympäristö, mutta myös Kaakkurin keskustan alueella. Ikäänkuin pohjoinen ja eteläinen portti Ouluun, visioi asemakaavapäällikkö Mikko Törmänen.

Mikko Törmäsen mielestä korkeat talot sopivat Ouluun ja symbolisoivat kaupungin elinvoimaisuutta.

- Ne ovat valttikortteja markkinoitaessa Oulua Skandinavian pohjoisena pääkaupunkina.

Näyttävämpiä ja kalliimpia

Kolmastoista kerros on tornitalojen kallein, sillä rakentamismääräysten mukaan siitä alkaen tornitaloon vaaditaan kaksi erillistä, palo-osastoitua poistumistietä.

Rakennusliikkeet pitävät tornitaloja osaamisen näyttöpaikkoina. Lähitulevaisuudessa ennakkomyyntiin tuleva SRV:n kohde Toppilansalmen rannalla käynnistyi kansainvälisellä arkkitehtikilpailulla.

- Kohde toimii referenssinä SRV:lle Oulun alueella, vahvistaa aluejohtaja Timo Jääskeläinen.

- Vaativat asiakkaat ovat liikkeellä varhain ja kohdetta kysellään jo ennen sen myyntiin tuloa.

YIT:n aluejohtaja Tauno Kestilän mukaan halutuimpia ovat ylimmät kerrokset niiden muunneltavuuden ja näköalojen vuoksi ja alemmat palvelujen ja joukkoliikenteen helpon käytettävyyden takia.

YIT rakentaa parhaillaan neljän tornitalon kokonaisuutta keskustaan, eteläisen alikulkusillan viereen.

Lue seuraavaksi