1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskalaistutkijat: Jasser Arafat ei kuollut myrkytykseen

Ranskalaiset tulivat päinvastaiseen lopputulokseen kuin sveitsiläistutkijat viime kuussa. Sveitsiläiset eivät sulkeneet pois polonium-myrkytyksen mahdollisuutta Arafatin kuolinsyynä. Heidän mukaansa poloniumin suuri määrä viittasi ulkopuoliseen tekijään.

Ulkomaat
Suha ja Jasser Arafat vuonna 1994.
EFE / EPA

Ranskalaisten asiantuntijoiden mukaan palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ei kuollut myrkytykseen, vaan luonnollisiiin syihin.

Arafatin kuolemansyyn tutkimusta tunteva lähde kertoo uutistoimisto AFP:lle, että asiantuntijat ovat tutkimuksissaan sulkeneet pois myrkytyksen mahdollisuuden. Tutkijoiden mukaan Arafat kuoli yleisinfektioon.

Ranskalaiset ovat tulleet päinvastaiseen lopputulokseen kuin sveitsiläistutkijat viime kuussa.

Arafatin luista otettuja näytteitä tutkineet sveitsiläiset sanoivat marraskuussa, etteivät voi vahvistaa tai kumota poloniumia Arafatin kuolinsyynä. Asiantuntijoiden mukaan poloniumin määrä viittaa "kolmanteen osapuoleen".

Sveitsiläistutkijat löysivät Jasser Arafatin luista radioaktiivista poloniumia 18-kertainen määrän normaaliin verrattuna. Tutkijoiden mukaan polonium päätyi Arafatin elimistöön nielemällä. Jo aiemmin sveitsiläistutkijat löysivät poloniumia Arafatin vaatteista.

Arafatin jäänteistä otettiin lokakuussa kymmeniä näytteitä, jotta selviäisi kuoliko hän myrkytyksen uhrina. Näytteitä on tutkittu kolmessa eri laboratoriossa Sveitsissä, Ranskassa ja Venäjällä. Venäläisten tutkijoiden raporttia odotetaan vielä.

Arafat kuoli vuonna 2004 sotilassairaalassa Ranskassa, eikä hänelle tehty ruumiinavausta lesken pyynnöstä. Lääkärit eivät pystyneet kertomaan Arafatin kuolinsyytä.

Ranska avasi uudestaan Afafatin kuolinsyyntutkinnan vuonna 2012, kun tv-kanava Al-Jazeeran dokumentissa vihjattiin Arafatin kuolleen poloniumiin.

Monet palestiinalaiset uskovat, että presidentti Arafatin kuoleman takana oli Israel.

Israelin ulkoministeriön tiedottaja kommentoi uutta tutkimustulosta, ettei se ole heille yllätys. Israel on aiemmin kiistänyt osallisuutensa Arafatin kuolemaan.

Palestiinalaisten reaktio uuteen tietoon oli varautunut. Heidän edustajansa sanoi, että raportti on tutkittava tarkasti ennen kannanottoa.

Lähteet: APF, Reuters

Lue seuraavaksi