YK:n ihmisoikeuspalkinto Suomeen - kuurojen oikeuksien puolesta tehdystä työstä

Kuurojen liiton entinen toiminnanjohtaja ja Kuurojen maailmanliiton kunniapuheenjohtaja, järjestöneuvos Liisa Kauppinen on ensimmäinen ihmisoikeuspalkinnon saava suomalainen.

Kotimaa
Liisa Kauppinen puolikuvassa
Liisa KauppinenYle

YK:n ihmisoikeuspalkinto annetaan tänä vuonna suomalaiselle järjestöneuvos Liisa Kauppiselle kuurojen oikeuksien puolesta tehdyn elämäntyön kunniaksi. Kauppinen on ensimmäinen suomalainen palkinnon saaja.

Kauppinen on tehnyt pitkän kansainvälisen uran kuurojen oikeuksien puolesta. Hän on toiminut Kuurojen Liiton toiminnanjohtajana vuosina 1976-2006, Kuurojen maailmanliiton WFD:n puheenjohtajana 1995-2003 ja YK:n neuvonantotehtävissä 1995-2006. Lisäksi Kauppinen on työskennellyt erilaisissa tehtävissä muun muassa terveysjärjestö WHO:ssa ja Unescossa.

- Tämä oli iso yllätys. Arvostan suuresti tätä palkintoa ja pidän tätä tunnustuksena kaikille maailman kuuroille, viittomakieltä käyttäville, naisille, vammaisille sekä suomalaisille, Kauppinen kertoi.

Palkinnonjako New Yorkissa

Kauppisen elämän jatkunut työ ihmisoikeuksien puolesta jatkuu edelleen. Kauppinen kehuu YK:n saavutuksia vammaisten ihmisoikeuksien eteen tehdyssä työssä.

- Vammaisten oikeuksien yleissopimus on yksi hienoimpia ihmisoikeussopimuksia, joka täydentää muita sopimuksia. Sopimuksen hengen mukaan ei ole olemassa vammaisia ja muita ihmisiä, vaan olemme kaikki erilaisia yhdenvertaisin oikeuksin.

YK:n ihmisoikeuspalkinto jaetaan joka viides vuosi menestyksekkäästä työstä ihmisoikeuksien puolesta. Palkinnon Kauppiselle luovuttaa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä tiistaina 10. joulukuuta 2013.

Palkinnonsaajia on tänä vuonna yhteensä kuusi. Palkinnon kuuluisimpia saajia ovat muun muassa Martin Luther King (postuumisti 1978), Nelson Mandela (1988) ja Jimmy Carter (1998).