1. yle.fi
  2. Uutiset

Sini Saarela ehdolla Guardianin vuoden henkilöksi - Snowdenin ja Paavin rinnalla

Tietovuodot, teknologia ja ympäristö näkyivät vuoden 2013 puheenaiheina brittilehden äänestyksessä.

Kotimaan uutiset
Greenpeace-aktivisti Sini Saarela saapuu oikeuteen Pietarissa, Venäjällä 19. marraskuuta.
Greenpeace-aktivisti Sini Saarela saapuu oikeuteen Pietarissa, Venäjällä 19. marraskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Vakoilua koskevat tietovuodot, uusi teknologia, ympäristöasiat ja ympärileikkaus. Muun muassa nämä aiheet puhuttivat maailmaa vuonna 2013, ja ne näkyvät kansainvälisen median valitessa vuoden 2013 merkittävimpiä ihmisiä.

Kansainvälistä huomiota on tänä vuonna herättänyt Venäjällä huliganismista syytetty Greenpeacen suomalainen ympäristöaktivisti Sini Saarela, joka on ehdolla brittilehti Guardianin vuoden henkilöksi.

Saarela on ehdolla yhdessä toisen Greenpeace-aktivistin, Sveitsistä kotoisin olevan Marco Weberin kanssa. Weber ja Saarela olivat aktivisteista ensimmäisinä nousemassa venäläiselle öljynporauslautalle ennen kuin turvallisuusjoukot pysäyttivät heidät.

Guardianin ehdokkaista ehkä eniten mediahuomiota on kerännyt tietovuotaja Edward Snowden, jonka NSA:lta viemät asiakirjat ja niistä alkanut urkintakohu ovat hallinneet otsikoita kesän alusta asti.

Teknologiaa ja yhteiskuntakritiikkiä

Internet ja uusi teknologia keräsivät ehdokkuuksia. Guardianin vuoden henkilöksi on ehdolla myös suuryrittäjä ja sijoittaja Elon Musk, joka on edistänyt verkkomaksuyhtiö Paypalin avulla luodulla omaisuudellaan kaupallista avaruusteknologiaa ja uudenlaisia liikennevälineitä.

Hurjilla kurssivaihteluilla otsikoissa viihtynyt sähköinen verkkoraha Bitcoin nosti kehittäjänsä Satoshi Nakamoton yhdeksi Guardianin ehdokkaista. Tämä siitä huolimatta, että salaperäisen nimimerkin takaa löytyvästä ihmisestä ei tiedetä mitään, ei edes sukupuolta tai sitä, onko kyseessä yksi vai useampi henkilö.

Ehdokkaana on myös ärhäkällä kapitalismin, materialismin ja rahanpalvonnan kritiikillään huomiota herättänyt Paavi Franciscus, joka johtaa maailman 1,2 miljardin katolilaisen sielunelämää.

Muita ehdokkaita ovat muusikko Kanye West, tennispelaaja Andy Murray, tyttöjen ympärileikkausta vastaan kampanjoinut aktivisti Waris Dirie ja kirjoittaja Jack Monroe.

Lue seuraavaksi