1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

A2 Ero-ilta esittää uutta vanhemmuussopimusta

Uusi vanhemmuussopimus pitäisi tehdä samoin kuin avioehto siinä vaiheessa, kun rakkaus vielä kukoistaa. Silloin on hyvä aika sopia vanhemmuuden jatkumisesta eron jälkeen.

Ajankohtainen kakkonen
Ajankohtaisen Kakkosen ero-illan juontajapari.
Yle

Vanhemmuus ei lopu eroon ja se pitäisi sopia myös paperilla samaan tapaan kuin avioehto tehdään omaisuuden suhteen.

– Juridiikka takaa tasa-arvoisen omaisuuden jaon, mutta ei takaa tasa-arvoista vanhemmuutta eron jälkeen, dosentti Matti Rimpelä Tampereen yliopiston terveystieteiden yksiköstä sanoo.

Hän on laatinut vanhemmuussopimuksen yhdessä asianajaja Marja Toivion kanssa.

– Tämähän lähtee laista eli laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Erossa on sovittava siitä, että olemmeko yhteishuoltajuudessa vai yksinhuoltajia, Toivio selittää.

Heidän esittämässään sopimuksessa todetaan, että vanhemmat tekevät tärkeät lasta koskevat päätökset edelleen yhdessä. Myös asumisesta pitäisi olla jo ennen erohakemusta näkemys. Sopimuksessa luvataan kunnioittaa sitä, että lapsella on oikeus tavata molempia vanhempiaan säännöllisesti. Ilmapiirin tulisi olla lapselle turvallinen eron jälkeenkin.

– Lapsen pitäisi voida sanoa, että nyt haluaisin olla isällä tai äidillä vähän pidempään. Ja sanoa se pelkäämättä, että siitä suututaan, Toivio selventää.

Tämä ehkäisisi myös vieraannuttamista. Vanhemmuussopimuksessa sovitaan myös siitä, että lasten elatus jatkuu yhteisenä ja että vanhemmat hakeutuvat tarvittaessa vanhemmuussovitteluun, jos eivät onnistu sopimaan järjestelyistä edellä sanotun mukaisesti. Tarkoitus olisi, että vanhemmuussopimus liitettäisiin avioerohakemukseen.

Sopimus otettiin positiivisesti vastaan A2 Ero-illassa.

Lue seuraavaksi