Vatikaani kieltäytyi luovuttamasta tietoja lasten hyväksikäytön tutkimuksista

YK:n vaatimuksiin vastanneen Vatikaanin mukaan kirkon ylintä johtoa ei voida pitä vastuullisena mistään muusta kuin siitä, mitä tapahtuu itse Vatikaanin alueella.

Ulkomaat
Pietarinkirkko
EPA/Alessandro di Meo

Vatikaani on kieltäytynyt toimittamasta YK:lle tietoja lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tutkimuksista, joita katolinen kirkko on itse tehnyt. Vatikaanin mukaan sen periaate on, ettei luottamuksellista tietoa luovuteta ulkopuolisille. Kieltäytymällä Vatikaani sanoo suojelevansa todistajien, syytettyjen ja kirkon oikeuksia yksityisyyteen.

Samalla Vatikaani antaa ymmärtää, että vaikka se on ottanut tutkimukset johtaakseen, Vatikaania ei voida pitää vastuullisena yksittäisten katolisten laitosten tapahtumista tai pappien teoista kaikkialla maailmassa. Paikalliset piispat ovat vastuussa oman alueensa lasten turvallisuudesta, katolisen kirkon ylin johto sanoo.

YK:n lasten oikeuksien komitea on perännyt tietoja useita kertoja, mutta Vatikaanin mukaan tutkimustulokset kerrotaan vain siinä tapauksessa, että jokin valtio tai hallitus vaatii niitä oikeustoimin.

Vatikaani vakuuttaa puuttuneensa vitsaukseen

YK-komitean kysymykset koskevat sitä, noudattaako Vatikaani vuonna 1989 solmittu YK-sopimusta, joka edellyttää lasten ihmisoikeuksien kunnioittamista.

Vatikaani liittyi sopimukseen vuonna 1990, mutta on antanut vain kaksi seurantaraporttia. Viimevuotisen raportin YK sai vasta, kun lasten seksuaalisen hyväksikäytön laajuus oli alkanut tulla julkiseen tietoon ja muuttua koko kirkkoa ravistelevaksi skandaaliksi.

Kieltäytyessään tutkimustensa avaamisesta Vatikaani lisäsi olevansa hyvin surullinen seksuaalisen hyväksikäytön vitsauksesta ja korosti, että pappiskokelaiden virkaanpääsyn kynnystä on nostettu, pappien toimintaa ohjaavaa kirkollista lakia on tiukennettu ja piispainkokoukselta on pyydetty tarkennettuja ohjeita hyväksikäytön estämiseksi.

YK kuulustelee Vatikaanin edustajia ensi kuussa

Yhdysvalloissa, jossa on tullut ilmi eniten hyväksikäyttötapauksia, Vatikaanin vastaus ei tyydytä. Kansalaisoikeuksia puolustavan Center for Constitutional Rights -järjestön mukaan se on liian epämääräinen.

Järjestö sanoo lausunnossaan, että vetäytymällä vastuusta muista kuin itse Vatikaanissa tapahtuvista asioista katolisen kirkon ylin johto on asettunut kannalle, joka on tähänastisista epärehellisin.

Vatikaanin edustajat on kutsuttu YK-komitean kuulusteluun Geneveen tammikuun puolivälissä.

Lähteet: Reuters, AP