Nordea laski ennustetta Suomen talouskasvusta - "talouden elpyminen pakenee jälleen"

Nordean tuoreimman ennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna prosentin, kun aiempi arvio oli puolen prosentin supistuminen. Myös vuosien 2014-2015 talouskasvuennusteita Nordea laski alaspäin.

talous
Nordean logo valomainoksessa.
Mikko Stig / Lehtikuva

Nordea on laskenut ennustettaan Suomen lähivuosien talouskasvusta. Nordean tuoreimman ennusteen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna prosentin, kun aiempi arvio oli puolen prosentin supistuminen. Ensi vuoden talouskasvuksi Nordea ennustaa 0,8 prosenttia ja vuoden 2015 kasvuksi kahta prosenttia.

Aiempi arvio ensi vuodelle oli 1,5 prosentin kasvu ja vuodelle 2015 puolestaan 2,3 prosentin kasvu.

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen sanoo, että Suomen talouden elpyminen on viennin piristymisen varassa. Kotimainen kysyntä ei ruoki talouskasvua, koska työllisyyden heikentyminen jarruttaa sitä.

Viennin Nordea odottaa piristyvän ensi vuonna.

Työllisyyskehityksestä Nordean katsauksessa kirjoitetaan, että työllisyys heikkenee ensi kesään asti. Työttömyysasteen Nordea ennustaa nousevan noin 8,4 prosenttiin.

Nordean mukaan vain hieman yli kahdeksan prosentin kohoava työttömyysaste antaa tilanteesta kuitenkin liian ruusuisen kuvan: työmarkkinoilla osa työttömistä jättäytyy kokonaan työvoiman ulkopuolelle eli vaikka työttömien määrä kasvaa, se ei näy tilastoissa.

Nordean talousennusteessa kritisoidaan lisäksi hallituksen viime perjantaina esittelemää rakennepakettia. Nordea pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo, että rakennepaketti ei ole tarpeeksi konkreettinen Suomen talouden ongelmien ratkaisemiseksi.

- Aivan liian moni asia riippuu jatkovalmistelun sujuvuudesta, toteaa Kangasharju.