1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Vuosi vaihtuu - luvassa hintojen korotuksia!

Mistä tietää, että vuosi on vaihtumassa? No siitä, että postilaatikko täyttyy yhtiöiden kirjeistä, jotka muistavat asiakasta nostamalla hintoja. Tunnen itseni hieman petetyksi, kirjoittaa toimittaja Markku Lähdetluoma kolumnissaan.

Näkökulmat
Säästöpossu ja juustohöylä
Jouni Pilto / Yle

Mistä tietää, että pimeä vuosi on vaihtumassa valoisampaan? Pieniä vinkkejä: lunta saattaa olla maassa, mikä kahden kuukauden odottelun jälkeen tuntuu siltä, että pää nousee jälleen ylöspäin kun se on painunut alas, lähes polviin.

Pimeässä töihinja pimeässä kotiin. Tai pimeässä kotona, missä ainoastaan telkkarin valonkajastus heijastaa kirkasvalolampun tavoin loppumattomia sarjojaan: Kuppilat kuntoon, Arvostele mun illallinen, Miten norsu voi laihduttaa itsensä vesipäästäiseksi... no ei mitenkään!

Korotuksilta ei vältytty, vaikka peräkammarin päälle viisikymppiset Pertsat ja Riitat laitettiin pois firman rivejä ja kulunkeja rumentamasta.

Mutta mistä siis tietää, että vuoden vaihtuminen on lähellä? No siitä, kun postilaatikko täyttyy kirjeistä, joissa kerrotaan, että vuosi on vaihtumassa. Ja kun vuosi on vaihtumassa, hintoja tarkistetaan aina vain siihen yhteen suuntaan

  • ylöspäin.

Tunnen itseni hieman petetyksi, kun tulopoliittinen kokonaisratkaisu ja kahdenkympin voileipäraha kinkun kera kuukausipalkkaan ei estänytkään hinnankorotuksia.

Korotuksilta ei vältytty, vaikka peräkammarin päälle viisikymppiset Pertsat ja Riitat laitettiin pois firman rivejä ja kulunkeja rumentamasta.

Mutta mennäänpä kirjesatoon.

Energiafirma kertoo kirjeessään, että kaukolämmön hintarakennetta tarkistetaan. Kalleimmin hinnoitellun talvikauden hinta laskee, mutta kautta pidennetään kahdella kuukaudella.

Mitäs tämä nyt tarkoittaa? Laskeeko hinta? No ei, se tarkoittaa sitä, että lämmityskustannus nousee keskimäärin 6 prosenttia vuodessa.

Vesiyhtiön kirje kertoo, että veden myynti on ollut laskevaa. Talouksissa on hanoja opittu vääntämään tiukemmalle säästön toivossa, mutta säästäminen palkitaankin nyt 5 prosentin hinnan korotuksella – ei alennuksella.

Vuoden vaihteen huimin hinnankorotus tulee kuitenkin kaapelia pitkin. Kaapeliyhtiö ilmoittaa, että omakoti- ja paritalojen kaapeli-tv -perusmaksut yhdenmukaistetaan 7,5 euroon kuukaudessa.

Prosenteissa euron korotus entiseen on huimat 15 prosenttia! Tähän aplodit (tehoste)!

Hinnankorotus jää lukijalta lähes huomiotta kiitosten keskellä.

Erityismaininnan ja sympatiapisteet hinnankorotuksistaan huolimatta ansaitsee kuitenkin jätefirma, joka tyhjentää roskasäiliöitä.

Kirjeessä mainittu vajaan 6 prosentin hinnankorotus jää lukijalta lähes huomiotta kiitosten keskellä:

Kiitos, että olet uskonut meille tärkeän tehtävän ja annat juuri meidän huolehtia jätehuollostasi. Tässä yhtiössä maksetaan työntekijöille työehtosopimusten mukaisia palkkoja. Tämäkään ei tänä päivänä ole enää itsestään selvää - ei kai sitä muuten olisi oikein erikseen mainittu.

Ainoa, mikä on itsestään selvää, on hintojen nousu vuoden vaihtuessa.

Lue seuraavaksi