Kiinalainen kaupunginjohtaja sai syytteen järistysavun käyttämisestä omaksi hyväkseen

Xu Mangjian syyte on uusin Kiinan hallinnon korruptiopaljastusten ketjussa. Tarkkailijat eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita siitä, että kyseessä on hallinnon todellinen siistiytyminen.

Ulkomaat

Kiinalaisen Yananin kaupungin entinen johtaja Xu Mengjia on saanut syytteen maanjäristyksen koetteleman kaupunkinsa hädän liioittelusta ja siten saamansa avun panemisesta omiin taskuihinsa.

Kommunistinen puolue erotti Xun puolueen paikallisesta johtovirasta viime kuussa. Syyksi sanottiin epäilyt "vakavista periaatteiden loukkaamisesta". Kiertoilmaisu viittaa Kiinassa yleensä korruptioon.

Lounais-Kiinassa Yananissa viime huhtikuussa sattunut maanjäristys vaati 196 ihmisen hengen. Yli 14 000 loukkaantui.

Järistyksen jälkeen alkoi tihkua epäilyjä, että Xu oli liioitellut tuhojen määrää saadakseen ylimääräistä apua valtion hätärahastosta. Hänen sanottiin myös myyneen luvatta kaupungin omistamaa maata.

Kommunistipuolueen nuorisojärjestön lehden mukaan Xulla oli neljä julkisilla varoilla ostettua autoa ja yksityiset pöytätennistilat kaupungin urheilukeskuksessa. Naispuolisen pöytätenniskumppaninsa hän oli nostanut huomattavaan hallintovirkaan, lehti kertoo.

Tarkoitusperät epäilyttävät

Xun syytteet ovat uusimmat Kiinan hallinnon korruptiopaljastusten ketjussa. Vuoden aikana on aloitettu useita korruptiotutkimuksia, mutta varsinaista tutkimusjärjestelmää ei ole perustettu ja osa tutkimuksia vaatineista kansalaisaktivisteista on pidätetty.

Monet tarkkailijat epäilevätkin, että kyseessä on ennemmin imagon kiillottamiskampanja kuin todellinen korruptiopuhdistus.

Lähteet: AFP