1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hizbollahin komentaja murhattiin kotinsa edustalle Beirutissa - järjestö syyttää Israelia

Israel kieltää osallisuutensa salamurhaan.

Libanonilaisen iranilaismielisen Hizbollah-järjestön mukaan yksi sen komentajista on salamurhattu kotinsa edustalle Beirutissa. Järjestö syyttää Israelia murhasta. Israel kieltää osallisuutensa verityöhön.

Hizbollahin tiedotteen mukaan komentaja Hussein al-Laqis kuoli, kun hän oli palaamassa töistä kotiin puolen yön maissa. Hizbollah ei kertonut kuinka komentaja sai surmansa.

Libanonin turvallisuusviranomaisten ja Hizbollahia lähellä olevan lähteen mukaan hyökkääjät ampuivat al-Laqisia äänenvaimentimella varustetulla pistoolilla, kun hän oli astumassa ulos autostaan, joka oli pysäköity hänen talonsa parkkipaikalle Hadathin alueella.

Viranomaisten mukaan Al-Laqisia ammuttiin yhteensä viisi kertaa päähän ja niskaan. Al-Laqis kiidätettiin läheiseen sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa aikaisin keskiviikkona.

Israel kieltää salamurhanneensa

Hizbollah syytti lausunnossaan Israelia murhasta. Järjestön mukaan Israel on yrittänyt useita kertoja aiemminkin tappaa al-Laqisin.

Israelin ulkoministeriön tiedottaja Yigal Palmor kielsi Israelin syyllistyneen salamurhaan.

– Israelilla ei ole mitään tekemistä tämän välikohtauksen kanssa. Nämä automaattiset syytökset ovat Hizbollahin synnynnäinen reaktio. He eivät kaipaa todisteita eivätkä faktoja. He vain syyttävät Israelia kaikesta, Palmor sanoi.

Hizbollah on sotinut useita kertoja Israelia vastaan. Al-Laqisin poika kuoli taistellessaan Israelia vastaan vuoden 2006 sodassa. Isrealin tiedustelupalvelun on epäilty salamurhanneen Hizbollahin komentajia yli 20 vuoden ajan.

Useita Hizbollah-pomoja murhattu vuosien saatossa

Vuonna 1992 isralilaiset helikopteri väijyttivät Hizbollahin edellisen johtajan sheikki Abbas Musawin autosaattueen. Helikopterit avasivat tulen ja tappoivat Musawin, hänen vaimonsa, viisivuotiaan poikansa ja neljä henkivartijaa. Kahdeksan vuotta aiemmin Hizbollahin johtaja sheikki Ragheb Harb ammuttiin Libanonissa.

Vuonna 2005 Imad Mughniyeh, yksi Hizbollahin korkea-arvoisimmista sotilasjohtajista, kuoli pommi-iskussa Syyrian Damaskoksessa.

Hizbollahin nykyinen johtaja sheikki Hassan Nasrallah on esiintynyt harvoin julkisesti vuoden 2006 sodan jälkeen. Viime viikolla hän tapasi Syyrian ja Iranin presidentit Syyriassa.

Hizbollah tukee Syyrian presidentti Bashar al-Assadia ja sen taistelijoita on osallistunut Syyrian sotaan hallituksen puolella.

Juttua korjattu: ensimmäisten uutistoimistotietojen mukaan al-Laqis ammuttiin rynnäkkökiväärillä. Tuoreempien tietojen mukaan murha-ase oli äänenvaimennettu pistooli.