Joulukuusiviljelmä vaatii ahkeran kasvattajan

Myyntiin kelpaava joulukuusi on parimetrinen ja sopivasti kartionmuotoinen. Ähtäriläinen Janne Muhonen kasvattaa joulukuusia ja toivoo saavansa joulupuunsa ensi vuoden markkinoille.

Kotimaa
Janne Muhosen joulukuuset kasvavat suorissa riveissä.
Janne Muhosen joulukuuset kasvavat suorissa riveissä.Johanna Manu/Yle

Ähtäriläinen Janne Muhonen sai tonttikaupassa peltoalueen, jolle ei löytynyt sopivaa viljelyalaa. Nyt alue kasvaa joulukuusia.

– Tuolla metsäpuolella menee 70-80 vuotta, kunnes taimesta tulee myyntikelpoinen, mutta tässä vain kymmenkunta. Ensimmäisen näistä saanee omaan kotiin jo tänä jouluna, kertoo Muhonen.

Leikataan muotoon

Muhosen peltoalue on osoittautunut hyväksi kuusten kasvualustaksi.

– Paremminkin kuuset meinaavat kasvaa liikaa eli niitä pitää leikellä säännöllisesti, että niistä tulee hyvän muotoisia ja koteihin kelpaavia, Janne Muhonen sanoo.

Myyntikelpoinen joulukuusi on parimetrinen ja vaatii hoitoa koko kasvuaikansa. Joulukuusenalut leikataan ensimmäisen kerran jo ensimmäisenä vuonna.

– Leikkaaminen alkaa noin metrin pituisena. Ensimmäisenä vuonna supistetaan latvaa sen verran, että noin kolmannes leikataan pois.

Leikkaamisella haetaan kuuselle myös muotoa.

– En ole itse muotoiluleikkaamiseeni aivan tyytyväinen, mutta ehkä se paranee vähitellen ja ehkä tulen siinä rohkeammaksi. Niin, että kuusista saa sellaisia kartionmuotoisia ja rohkeita, Muhonen sanoo.

Muhosen viljelmän ensimmäinen joulukuusi koristellaan siis omassa kodissa tänä jouluna. Joulukuusimyyntiin kasvattaja aikoo ensi vuonna.