1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Viiden ällän ylioppilaan muistisääntö: Sauli Niinistö puskee sählymaalin kumoon

Syksyn ylioppilas Joona Marjakangas on Suomen ensimmäinen kansainvälinen muistimestari. Hän visualisoi numerosarjat mielikuviksi, jotka hän sijoittaa "muistipalatsinsa" huoneisiin. Yhdessä huoneessa presidentti Sauli Niinistö puskee sählymaalin kumoon ja toisessa elelee lentoliskoa muistuttava olio.

Joona Marjakankaalle annettiin Kymenlaakson Radiossa 98 numeroa sisältävä sarja. Hän katseli lappua hetken ja sen jälkeen luetteli numerot ulkomuistista - kevyesti! Kuva: Maija Tuunila / Yle

Tuore muistimestari, haminalainen Joona Marjakangas sai Yle Kymenlaakson juontajalta tehtäväkseen opetella sata numeroa kymmenessä minuutissa ja lukea ne ulkomuistista suorassa lähetyksessä. Suoritus on täydellinen, paitsi että:

– Tässähän oli vain 98 numeroa, hän huomauttaa suorituksen jälkeen.

Marjakangas on Suomen ensimmäinen kansainvälinen muistimestari. International Master on Memory (IMM) -titteli irtosi Lontoossa järjestetyistä muistamisen MM-kisoista. Mukana oli yli sata kilpailijaa, joista kaksi Suomesta.

IMM-tittelin saamiseksi piti opetella ulkoa yli 1 000 numeroa ja kymmenen korttipakkaa eli 520 pelikorttia. Harjoitusaikaa oli tunti per suoritus. Lisäksi piti opetella ulkoa vielä yksi korttipakka alle kahdessa minuutissa.

Muistimestari on treenannut muistamista kahden vuoden ajan. Hänen mielestään kyseessä on tekniikkalaji.

– Minulla on laaja muistipalatsi, jossa on noin 1 700 huonetta. Sinne on helppo tallettaa visuaalisia mielikuvia. Useimmat ihmiset pystyvät muistamaan tällä tekniikalla, Marjakangas uskoo.

"Tähän pystyy kuka tahansa"

Käytännössä hän opettelee numerot kuuden numeron sarjoissa ja muodostaa jokaisesta numerosarjasta mielikuvan, jonka hän sijoittaa tiettyyn huoneeseen muistipalatsissaan.

– Yleensä mielikuvissa on jotain liikettä. Numerosarja 963421 on yhtä kuin Sauli Niinistö puskee sählymaalin kumoon. Kaikki 02-alkuiset sarjat taas viittaavat olioon, joka muistuttaa lentoliskoa mutta kävelee kahdella jalalla.

Löin vetoa, että pystyn opettelemaan vuorokaudessa ulkoa piin likiarvon sadan desimaalin tarkkuudella. Siihen meni noin kolme varttia, mikä on oikeastaan aika huono tulos.

Joona Marjakangas

Marjakangas huomasi peruskoulun 9. luokalla, että hänen muistinsa pelaa tavanomaista paremmin.

– Löin vetoa, että pystyn opettelemaan vuorokaudessa ulkoa piin likiarvon sadan desimaalin tarkkuudella. Siihen meni noin kolme varttia, mikä on oikeastaan aika huono tulos. Nykyään pääsen 1148 numeroon tunnissa.

Vaatimaton nuorukainen on sitä mieltä, että kuka tahansa pystyy samoihin tuloksiin harjoittelemalla.

– Useimmilla ongelmana on se, ettei keskity tarpeeksi. Sitä pitäisi harjoitella ensin harjoitella. Visualisointi on tekniikan tärkeimpiä peruskiviä. Kaiken, mitä kuulee ja näkee voi opetella visualisoimaan. Konkreettisia asioita aluksi, koska abstraktien asioiden visualisointi on aika vaikeaa. Sekin kehittyy harjoittelemalla.

Marjakangas pystyy hyödyntämään taitoaan loistavasti omassa arjessaan. Hän kirjoitti syksyn ylioppilaskirjoituksissa kymmenen ainetta, joista viisi laudaturia.