Oskari-myrskyn jälkiä siivotaan Lahdessa vielä viikkoja - satoja kuutioita puuta raivattavana

Eino-myrsky säästi Lahden suurilta tuhoilta, mutta Oskari ei ollut yhtä armollinen. Pelkästään Lahden teiltä on kasattu jo 200 kuutiota tukkipuuta ja satoja puita on edelleen raivaamatta.

luonto
Oskari-myrsky on kaatanut runsaasti puita Lahden alueella.
Tuija Veirto / Yle

Viikonloppuna riehuneen Oskari-myrskyn jälkien siivous kestää Lahdessa useita viikkoja.

Aikaisempi Eino-myrsky säästi Lahden suurilta tuhoilta, mutta Oskari niitti metsää runsaasti. Muun muassa Takkulassa, Holmassa ja Liipolassa maastosta on raivattu toistasataa kuutiota tukkipuuta, mutta satoja puita on edelleen raivaamatta.

Ei pidä lähteä ryömimään juurakkojen alitse tai koskea sähköjohtoihin, koska ne ovat hengenvaarallisia.

Markus Niemelä

Töitä hidastavat puiden seassa kulkevat sähköjohdot.

Metsätoimi muistuttaa, että omatoimiseen raivaukseen ei kenelläkään ole asiaa, sillä kaatuneiden puiden rungoista voi saada sähköiskun.

Myrsky hankaloittaa paikoin myös lenkkeilijöiden arkea kun puut tukkivat ulkoilureittejä.

- Maanantai-iltapäivästä tilanne alkoi hahmottua. Ilmoituksia on tullut valtavan paljon ja puhelimet ovat soineet tauotta. Oma henkilökuntamme on kiertänyt ympäri kaupunkia, ja isoja tuhoja on yllättävän paljon, myöntää vs. metsäpäällikkö Markus Niemelä.

Oskari-myrsky kaatoi runsaasti puita.
Myrskypuut kannattaa kiertää kaukaa. Tuija Veirto / Yle

Suurin osa puista kaatui juurineen

Sähkölinjojen ja autojen päälle kaatuneiden puiden lisäksi myrsky oli aiheuttanut tuhoja rakennuksille.

- Tiealueille kaatuneita puita on raivattu jo 200 kuutiometriä. Varmasti 300 kuutiometriä on tullut jo lisää puuta, Niemelä arvioi.

Puut ovat kaatuneet pääasiassa juurineen, joten niitä voidaan vielä hyödyntää tukkipuuna. Metsässä liikkuvien kannattaa kuitenkin yhä olla varuillaan.

- Myrskypuut ovat aina vaarallisia ohikulkijoille, joten ne pitää kiertää kaukaa. Lenkillä voi käydä, mutta jos tie on poikki, niin kannattaa käyttää toista reittiä. Ei pidä lähteä ryömimään juurakkojen alitse tai koskea sähköjohtoihin, koska ne ovat hengenvaarallisia, korostaa metsäpäällikkö.