Konkareiden vinkit itsenäisyyspäivän juhlijalle: Kutsu ja mukavat kengät kassiin!

Älä jaarittele presidenttiparille, varaa kutsu ja mukavat kengät mukaan, pukeudu arvokkaasti ja nauti ehkä ainutkertaisesta tilaisuudesta. Tässäpä konkarikävijöiden viisi vihjettä presidentin itsenäisyyspäiville kutsutulle ensikertalaiselle.

Linnan juhlat
Juhlavieraita.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kokkolalaiselle Agneta Kallikselle kutsu itsenäisyyspäivän juhliin on napsahtanut 20 kertaa. Linnassa on juhlittu aviomiehen ja pitkäaikaisen kansanedustajan Bjarne Kalliksen käsipuolessa ja muistot ovat hyviä.

– Tunnelma on yllättävän rento, ei ollenkaan pönöttävä. Oma fiilis on tärkeä, joten ensimmäistä kertaa kutsun saaneelle sanoisin: nauti juhlatunnelmasta! Ui sekaan, seurustele ja rentoudu, Kallis heittää.

Pietarsaarelainen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vinkkaa kutsusta ja henkilökortista.

– Ne kannattaa ehdottomasti olla matkassa. Kyllähän henkilöllisyyden voi muutenkin todentaa, mutta vahtimestareille tulee vain lisätöitä. Kerran unohdin kutsukortin ja pientä odotteluahan siitä seurasi.

Presidenttiparin kätteleminen on monelle ensikertalaiselle tutisuttava kokemus. Kun parisataa kutsuvierasta on jonossa, kannattaa rönsyily pitää aisoissa, muistuttaa Kallis.

– Muutaman sanan voi vaihtaa, mutta pitkät jorinat pitkittävät jonotusta. Kiitos kutsusta ja hyvää itsenäisyyspäivää! Se riittää siinä tilanteessa.

Kättelyjonossa hyvä muistisääntö on se, että kutsun saanut tervehtii presidenttiparia ensimmäisenä.

Silkkikankaasta tuli cocktail-mekko

Tänä vuonna juhlat pidetään Tampere-talossa, missä pukusuositukset ovat väljemmät. Linnan juhlissa suosituksena oli naisilta pitkä iltapuku, mutta nyt kelpaa lyhytkin puku. Miehiltä kelpuutetaan tumma puku frakin sijasta.

Seitsemättä kertaa juhliin lähtevä Anna-Maja Henriksson kaivoi vaatekaapistaan neljä vuotta odottaneen silkkikankaan.

Kiitos kutsusta ja hyvää itsenäisyyspäivää! Se riittää siinä tilanteessa.

Agneta Kallis

– Ostin kankaan Vietnamista työmatkalta ja nyt tuli oiva tilaisuus teetättää siitä ompelijalla cocktail-mekko.

Agneta Kallis neuvoisi aina noudattamaan annettua pukukoodia. Arvokas juhla vaatii tyylisensä puvun.

– Klassinen, yksinkertainen tyyli on minun juttuni. Sellaisia pitkiä iltapukuja olen vuosien varrella käyttänyt. Värit vain ovat vaihtuneet: on ollut mustaa, punaista ja sinistä. Tänä vuonna en ole menossa, joten erilaista pukukoodia ei tarvitse miettiä, Kallis kertoo.

Seisomista juhlilla on riittänyt ainakin aiempina vuosina. Seisotaan kättelyjonossa, ruokajonossa tai muuten vain seurustellaan ja seisotaan. Tuskallisia hetkiä korkokenkien kanssa on ainakin Henrikssonilla.

– Mukavat ja jo aiemmin sisäänajetut kengät on hyvä olla matkassa. Muuten tulee tukalat oltavat.

Entä missä tilanteessa juhlissa voi mokata?

– Linnan juhlissa ihmistungos oli osa tunnelmaa. Sitä kahvia, viiniä ja leivoksia neuvoisin kantamaan varovasti, että välttyy ikäviltä törmäyksiltä, heittää Henriksson kokemuksesta.