Tuikkujahti antaa alumiinille uuden elämän

Marraskuussa alkaneeseen Tuikkujahtiin on osallistunut 15 000 vitosluokkalaista ympäri Suomea. Perämeren Jätehuollon alueella keräyksessä oli mukana 42 luokkaa ja 741 oppilasta.

Tuikkukynttilän kuori
Kuvassa Perämeren Jätehuollon Satu Keski-Antila jakaa palkinnot vuoden 2012 tuikkujahdista Sauvosaaren koulun voittajaluokalle.
Yle / Perämeri

Kemiläisen Takajärven koulun 5A on yksi osallistuvista luokista. Koulun 4A tuli viime vuoden tuikkujahdissa täpärästi neljänneksi, palkintosijojen ulkopuolelle.

Opettaja Heli Mäen mukaan 5A-luokka lähtee uuteen koitokseen positiivisen mielin, revanssihenki päällä. Helin mielestä monesti alumiinituikkujen kuoria ei osata nähdä hyödyllisinä, mutta keräämiskokemukset ja innostunut osallistuminen ovat avanneet monien silmät.

"Meillä oli revanssihenki päällä"

– Meillä on revanssihenki päällä, sillä viime vuonna jäimme harmillisesti palkintojen ulkopuolelle. Hieman harmittamaan jäi se, että määrällisesti luokkamme keräsi eniten tuikkukuoria, mutta suhteutettuna oppilasmäärään me jäimme huonommalle sijalle. Tänä vuonna on tarkoitus kerätä koko potti.

– Sitä helposti saattaa ajatella, että alumiinisilla tuikunkuorilla ei voi tehdä mitään, mutta viime vuonna keräsimme yli 30 000 tuikkukuorta. Se avaa silmät sen suhteen, miten paljon alumiinia siitä saa uuteen hyötykäyttöön. Vanhemmat ovat lähteneet keräyksen tosissaan mukaan ja homma onkin lähtenyt tältä vuodelta jo mukavasti käyntiin, kertoo Mäki

Pienillä teoilla suuria merkityksiä

Mäen mielestä pienillä tempauksilla on suuressa mittakaavassa paljon merkitystä. Vaikka rahapalkkio toimii pienenä houkuttimena, on ekologisuuden ja kierrättämisen korostaminen varsinkin lapsille hyvä asia. Mitä enemmän alumiinikuoria saa kerättyä, sen parempi.

– Uskon, että tällaisilla kampanjoilla on suuri merkitys. Lapset oppivat kierrättämistä ja pienenä houkuttimena toimivat lisäksi rahapalkinnot sekä niillä toteutettava leirikoulu. Me voimme pienillä teoilla muuttaa maailmaa ja niillä on suuri merkitys, kun jokainen niitä toteuttaa.

– Motto voisi olla vaikkapa se, että ”enemmän on aina parempi”, naurahtaa Mäki.

Aapo Kukko/ Yle Perämeri