Kilpisjärvi hautautumassa – lunta jo 117 senttiä

Kilpisjärven lumipeite kasvaa hurjaa vauhtia. Eilisen lännestä tulleen matalapaineen jälkeen virallisessa mittauspisteessä lumen syvyys on jo 117 senttiä. Kilpisjärvellä ei ole syystalvella nähty tällaisia hankia miesmuistiin.

Kotimaa
Kilpisjärven lumitilanne 26.11.2013
Tämä kuva on Kilpisjärveltä reilu viikko sitten. Sen jälkeen on lunta tullut lisää ainakin 40 senttiäAntti Pöykkö

Ilmatieteen laitoksen mittauspisteellä Kilpisjärvellä on kolme mittakeppiä eri paikoissa. Päivän lukema on otettu aamulla.

- Kolmen tikun keskiarvo oli aamulla puoli kahdeksalta 117 senttiä, sääasemalla mittauksia tekevä Martti Pulliainen kertoo.

- Kyllä se on ihan virallinen lukema.

Jumissa lumen takana

Eilinen matalapaine, joka runteli kovimmin Pohjois-Norjaa, rysäytti Kilpisjärvelle lunta suoraan sanottuna taivaan täydeltä.

Aamulla oli helppo ymmärtää, miksi norjalaisilla ulko-ovi aukeaa sisäänpäin.

Martti Pulliainen ei meinannut saada ovea auki ollenkaan kun hän oli aamulla lähdössä katsomaan lumilukemat.

- Hyvä että ulos pääsi talosta, lunta oli oven edessä niin paljon. Kyllä sitä sai ovea työntää aika lailla että pääsi tuosta lähtemään.

- Sitten lumikengät jalkaan ja kahlasin tuonne mittauspaikalle. Siinä nuo automaattiset mittarit oli hyvin hangen päällä, mutta manuaaliset oli kaikki vähän etsimisessä tuolla lumen alla, Martti Pulliainen kertoo.

Kilpisjärvi on keväisin tunnetusti luminen paikka, mutta nyt tilanne on poikkeuksellinen.

- Mie olen ollut täällä vuodesta 1983 enkä muista koskaan, että syystalvella olis ollu tämmöset lumet. Kyllähän sitä kevväällä on, mutta ei minun aikana loppuvuojesta ole koskaan ennen ollut näin paljon lunta, Martti Pulliainen sanoo.

Herätys kaaokseen

Aamun aikaisella töihin lähtenyt tullipäällysmies Heimo Rantakokko heräsi hänkin lumiseen arkeen.

- Kyllä päivä alkoi kaaoksella. Lunta oli tullut koko yön. Sitä oli niin paljon ettei ikkunasta nähnyt ulos. Ovesta ei meinannu millään päästä pihalle ja sitten auto piti kaivaa kinoksesta.

- Tie oli ko luistinrata ja huonosti aurattu, mutta kyllähän sen ymmärtää, kertoo Kilpisjärven tullin tullipäällysmies Heimo Rantakokko.

-Sitten kun pääsin tähän tullille niin rekkoja oli pitkin ja poikin joka paikassa ja kolme pikkubussia turisteja oli tässä myös. Tiet oli kiinni Norjan puolella ja ne odotti, että saadaan sielläkin ura auki