1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuuntele aasin jouluhuuto – Väinö-aasi kantaa joulunsanomaa Joosefin rinnalla

Väinö on asiansa osaava näyttelijä, vaikkei asiaa ensikatsomalta arvaisi. Väinö on myös hyvämuistinen, siitä saa äänekkään todisteen, kun sen kollega - Joosefia esittävä Heikki Ovaskainen - astuu talliin. Pieni aasi huutaa niin äänekkäästi ja tuttavallisesti, ettei vieraallekaan jää epäselväksi, että kollegat tässä kohtaavat pitkästä aikaa. Jouluinen työrupeama Marian luottoaasina Nurmeksen jouludraama Immanuelissa lähestyy.

Kotimaan uutiset

Harmaaturkkinen, pitkäkorvainen Väinö-aasi asuu syrjässä maailman melskeiltä. Sen koti on Lieksassa Leinosten tilalla, jossa Väinö pitää jöötä kahdelle muulille. Kaikkiaan eläimiä talvehtii Eläinpuisto Pikkukilissä tällä hetkellä 187, ja kevään tullen joukon jatkoksi on jälleen syntymässä useampikin uusi eläinlapsonen.

- Väinö ostettiin meille nuorena oripoikana, ja muutaman aasitamman se on astunutkin. Meillä on täällä sen viisivuotias tytär Muskotin Kukka, joka tosin sattuneesta syystä asustaa ponien kanssa, kertoo Pikkukilin isäntä Jarmo Leinonen.

Joulunäytelmän pääosissa

Eipä arvannut Väinö-aasi pienenä, millainen julkimon ura ja vastuullinen pesti sitä isona odottaa. Jo useana jouluna sen luottotehtävä on ollut kantaa selässään viimeisillään olevaa Mariaa.

- Tämä meidän Väinö on mukana tuolla Nurmeksen ja Valtimon joulunäytelmässä. Ovaskaisen Heikki käy aasin aina joulun alla toviksi hakemassa hoiviinsa, Väinö on jouludraama Immanuelissa lähestulkoon pääroolissa, Eläinpuiston isäntä Jarmo Leinonen myhäilee.

Hetkeä myöhemmin Valtimon mies Ovaskainen saapuukin yllättäen talliin, Väinöstä ja Heikistä halutaan kuvia lehtijuttuun. Kun Heikin ääni alkaa kuulua tallin ovelta, alkaa tapahtua. Pieni aasi työntää päätään karsinasta ja etsii silmillään tuttua hahmoa ja huutaa! Ei jää kenellekään epäselväksi, onko tulija tuttu tahi mieluinen, kollegaa on selvästi kaipailtu.

Ensimmäisenä esiintymisjouluna Väinön työskentely oli pikkusen epävarmaa, mutta nyt se toimii suorestaan paremmin kuin aasi.

Heikki Ovaskainen

- Vuosi on pitkä aika, mutta tottahan nyt työkaverit toisensa muistavat. Ensimmäisenä näytelmävuonnaan Väinö vähän vänkäili, mutta nyt tämä aasi on jo oikein taitava roolissaan. Näytellessään se on suorestaan enemmän kuin aasi, naureksii Joosefin roolia esittävä ja Väinöä näytelmässä taluttava Heikki Ovaskainen.

Jarmo Leinonen kertoo, että Väinö osaa kyllä näyttää aasimaisia puoliaankin. On päiviä, jolloin ei vain kulje, aasillakaan.

- Se saattaa jumiutua vaikka laitumelle mennessä tahi sieltä tullessa, eikä sitä silloin saa liikkelle kerrassaan millään. Parempi on silloin laskea se vapaaksi, väkisin sitä on tyhjä nyhtää, Leinonen kertoo päätään puistellen.

Aasit suojaan sateelta

Kun hevosiin tottunut katselee aasia, monia asia on toisin. Aasin turkki on huokoisempi, eikä suojaa sateelta juurikaan. Karheanuttuisille, sitkeille pikkukavereille on siis oltava suoja, jonne ne pääsevät pois sateen alta. Korvat ovat pitkät. Ne näyttävät pyörivän vaikka eri tahtiinkin aivan mihin suuntaan tahansa, mistä ääntä on tarvis kuunnella.

Kaikkein suurin ero hevoseen verrattuna on kuitenkin aasin ja hevosen päässä. Aaseille tyypillinen kulmakyhmy tekee aasien silmiin aivan omanlaisensa ilmeen. Pää on myös suurempi suhteessa eläimen kokoon, kuin hevosilla. Niska on vahva, ja jouhia on vähemmän, kuin hevosila; hännässä on vain jouhitupsu hännän päässä.

- Aasin kaviot ovat pienet ja sirot, eikä niitä tarvitse kengittää. Vuolla ne toki täytyy, etenkin talvikaudella jolloin ne eivät kulu kesän laidunkirmailujen tapaan, Jarmo Leinonen kertoo.

Väinö on päivät ulkotarhassa kahden muulin välien toppuuttelijana, ja yöpyy tallissa omassa karsinassaan. Ruuan suhteen aasi on vaatimaton hoidokki. Hyvä heinä ja raikas vesi riittävät.

- Aaseille ei esimerkiksi kauraa tai muuta voimakkaampaa ruokaa huoli antaakaan, liika valkuainen ruoassa tuo heti kaviokuumen riskin. Tämä on karuissa oloissa kehittynyt eläin, ja tottunut hyödyntämään luonnosta löytyvän ravinnon tehokkaasti. Joskus voihan sitä vaikka leipäpalukalla hellitellä, mutta aasin kohdalla vähemmän on enemmän, kertoo Väinön isäntä.

Aaseja näkee pidettävän kovinkin pienellä laiduntilkulla, mutta se ei tee oikeutta sen luonnolle. Aasi on utelias ja touhukas kaveri, joka viihtyy hyvin laitumella, josta se näkee seurailla tapahtumia kotipiirissään, ja voi vaikkapa parturoida metsäisen laitumen aluskasvustoja joutessaan ja ruoakseen.

Väinö taitaa ottaa nämä esiintymisreissunsa loman kannalta Heikin matkassa ollessaan. Kotilaitumella sen sijaan muulit selvästi kaipaavan aasikaveriaan, ja meinaavat käydä nahistelemaan keskenään.

Jarmo Leinonen

- Väinökin on varsin seurallinen kaveri. Kun meillä on asiakkaita kierroksella, se tulee mielellään ihmisten luo heinätuppoja pyytelemään ja sosieteeraamaan; arka se ei ole, Jarmo Leinonen kertoo.

Lue seuraavaksi