Kovaa peliä kahvikapseleilla – Uudet Nespresso-koneet tunnistavat kopiokapselit ja saattavat rikkoutua

Nespresso on ensimmäisenä ottanut käyttöön kovat otteet niitä vastaan, jotka työntävät koneisiin muita kuin alkuperäisiä kahvikapseleita. Nespresso-koneet rikkovat kilpailijoiden valmistamat kapselit sisäänsä. Myös laite saattaa mennä rikki. Paulig puolestaan ei vaadi Cupsolo-koneissaan Paulig-kapseleiden käyttöä.      

Kotimaa
kaksi espressokonetta
webflakes.com

Nespresso on tehnyt kaikessa hiljaisuudessa muutoksia uusiin U-, PIXIE- ja Inissia-sarjan laitteisiin. Asia selvisi Nestlé-emoyhtiön kotimaassa Sveitsissä sen jälkeen, kun SonntagsBlick-lehti testasi uutta Inissiaa ja huomasi, että tiettyjä kapseleita käytettäessä koneesta virtasi kahvin sijaan tummaa kuraa.

Nespresson Suomen maajohtaja Olli Immonen ei halua henkilökohtaisesti ottaa kantaa muutoksiin, mutta lähetti Yle Uutisiin yhtiön laatiman englanninkielisen tiedotteen, jossa Nespresso vahvistaa tehneensä muutoksia laitteisiin heinäkuussa 2013.

Sveitsiläislehti huomasi testissään, että erityisesti amerikkalaisvalmistaja Mondelezin kapselit rikkoutuivat Inissia-kokeessa kuusi kertaa kymmenestä. Mondelez valmistaa kapselit kahvijätti Jacobsille.

Nespresso kärsi kesällä tappion, kun oikeusistuin totesi, ettei Alice Allison -niminen tuotemerkki riko Nespresson tuotemerkin oikeuksia. Grono GR -yhtiön valmistamia kapseleita on tarkoitus myydä ennen kaikkea halpaketjuissa.

Starbucks ja Paulig käyttävät samoja kapseleita

Suomalaisella Pauligilla on myös oma kapselisysteeminsä, Cupsolo. Pauligilla uskotaan, että Keski-Euroopassa erittäin suositut kapselikoneet lyövät nyt meilläkin joulumarkkinoilla kunnolla läpi.

Pauligin Cupsoloiden käyttöohjeessa lukee, ”käytä vain K-feelogolla varustettuja kapseleita.” K-fee System on saksalaisen Krüger Gruppen tuotemerkki. Sen puristamia kahvikapseleita käyttävät Pauligin lisäksi ainakin Starbucks, Pacific Coffee, Expressi sekä Java.

- Meillä ei ole samanlaista kopiointiongelmaa kuin Nespressolla. Mutta K-fee Systemissäkin väärien kapseleiden käyttö voi johtaa siihen, että kone menee pahimmassa tapauksessa rikki, sanoo Saksan Bergisch Gladbachissa sijaitsevan K-fee Systemin avainasiakaspäällikkö Milja Schwarze.

Suomalaistaustainen Schwarze lupaa, että Pauligin kapseleissa on sisällä sitä, mitä päällä lukee. Kapseleissa ei siis vaihdu pelkkä yrityksen logo, vaan Juhla-Mokka on Juhla-Mokkaa, vaikka se Saksassa samassa tehtaassa muiden kanssa pakataankin.

”Ei mahdollisuutta estää käyttämästä muita kapseleita”

Itse kapselikoneet ovat maailmalla niin halpoja, että kahviyhtiöt eivät juuri tee tulosta koneita myymällä. Rahaa tuleekin vasta myymällä koneisiin sopivia kahvikapseleita.

Pauligilla toivotaan, että kahvikapselinostajat tarttuisivat juuri Pauligin tuotemerkkeihin, mutta muiden merkkien käyttämistä ei erikseen kielletä.

- Se ei ole sallimisesta kiinni. Ei meillä ole mahdollisuutta estää käyttämästä muita kapseleita, koska nykyään tieto ja tuotteet leviävät verkon kautta nopeasti joka paikkaan. Totta kai, kun se on meidän lisensoima kapselisysteemi, niin haluttaisiin, että ihmiset niitä käyttäisivät. Sitä kautta saavat Pauligin tuotteita, sanoo Gustav Pauligin markkinointipäällikkö Risto Kalsta.

Nespresson Sveitsin johtaja Pascal Hottinger sanoi Handelszeitungin haastattelussa, että ”alkuperäisten sijaan supermarketti-kapseleita käyttävä joutuu maksamaan koneen korjaukset itse”. Pelottelu takuun raukeamisesta perustuu yhtiön mukaan siihen, että kopiokapselit saattavat kuluttaa koneen lävistysneulat nopeammin loppuun.

Pauligilla asiakaspalvelu on koulutettu ottamaan Cupsolo-koneiden reklamaatiot tyynesti vastaan. Yhtiön mukaan tyytyväinen asiakas on arvokkaampi kuin muutaman kympin kone.

- Meille on palautunut jonkun verran koneita, mutta emme ole lähteneet syitä sen enempää kaivelemaan, missä oloissa laite on rikkoutunut, Pauligin Kalsta toteaa.